Оставянето на Ковид сертификата за влизане в България ще провали

...
Оставянето на Ковид сертификата за влизане в България ще провали
Коментари Харесай

Туризмът: Оставянето на сертификата за влизане в България проваля летния сезон

Оставянето на Ковид документа за влизане в България ще провали летния туристически сезон

Това разгласи Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ), съобщи TravelNews.

Според нея в много страни в Европейския съюз към този момент се влиза свободно за жители на общността, като Испания да вземем за пример, която стартира да третира Ковид като елементарен грип. По този метод възнамеряват да подтикват туризма, който е най-засегнат от международната пандемия.

„ Освен водената война наоколо, документите в допълнение ще отхвърлен непознатите туристи от България “, акцентира Илиева. ОБТ ще изпратят остро писмо до министрите на туризма и на опазването на здравето. Организацията желае да отпаднат документите за туристите от Европейски Съюз и за завръщащите се българи у нас.

„ Непонятно е всичко, което прави здравното министерство. Цяла Европа се отваря и разхлабва ограниченията, а ние продължаваме да ги поддържаме и да затваряме страната. В момента всички страни стартират да се борят за туристи и пазари, а ние чакаме българския туризъм да почине. Сами си слагаме хомота на врата “, съобщи проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА). Отдавна настояваме за облекчение на ограниченията при влизане в страната. Здравното министерство би трябвало да облекчи и българските туристи да могат да си вършат проби откакто се завърнат у нас, добави той.

„ Не намирам логичност във взетото решение. Страни, които са ни директни съперници, към този момент отстраняват всички ограничения, с цел да притеглят непознати туристи. Те ги оповестиха дори преди един месец. Оставането на документите ще се отрази отрицателно на входящия туризъм, само че и на изходящия при пътуванията на българите “, разяснява Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА). Това значи, че неимунизираните българи ще вършат спомагателни разноски за проби при завръщането си у нас, добави тя. Според нея настрана на много хора с две дози ще им изтекат документите, а те изчакваха и не си слагаха бустерна доза, тъй като чакаха отпадането на ограниченията. Горанова счита, че взетото решение на здравните управляващи не е в съгласие с Министерството на туризма и не е коментирано с туристическия отрасъл.

„ Оставането на мярката е липса на координация сред двете министерства на туризма и на опазването на здравето. Когато няма съгласуваност в решенията и ограниченията не са ефикасни. Това е чиста дискриминация за пътуващите “, разяснява Павлина Русева, член на УС на ОБТ.

От 1 април 2022 година остават документите за влизане в България, заяви по-рано през днешния ден министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на конференция. Това значи, че всички пътуващи за страната би трябвало да показват документ за имунизация, негативен PCR тест или антигенен тест. Предстои проф. Сербезова да издаде новата заповед за ограниченията. Здравните управляващи оповестиха, че отпадат цветовите зони – зелена, оранжева, алена и тъмночервена. В страната ще се влиза без спомагателни ограничавания от чужбина, каквито имаше планувани до момента в другите зони.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев предложи предходната седмица премахването на зеления документ за влизане в България от страните от Европейския съюз. Това бяха настояванията и на туристическия бизнес, само че явно не са признати от здравните управляващи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР