Оставките в ГЕРБ са политически фалш, те са опит да

...
Оставките в ГЕРБ са политически фалш, те са опит да
Коментари Харесай

Нинова: Цветанов трябва да напусне политиката, за да се върнем в парламента

Оставките в ГЕРБ са политически фалш, те са опит да се потуши абсурда ( " Апартаментгейт ", б.р.), съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Плюс минус “ по Нова телевизия.
„ Цветанов напуща Народното събрание с тежки подозрения за политически рекет, лобистки закони, може би данъчни закононарушения. В същото време остава лице на акцията и началник на предизборния щаб на ГЕРБ. Това е политическо двуличие “, съобщи Нинова.
По думите ѝ единственият вид Българска социалистическа партия да приключи протеста си и да се върне в пленарната зала е в случай че Цветанов напълно напусне политиката.
Тя още веднъж разкритикува измененията в Изборния кодекс, подкрепени от ГЕРБ, защото основават опция за операции на идните избори.
„ ГЕРБ реализираха „ съвършенство “ – корупцията и нарушаванията на изборните правила към този момент са заложени в закона. Това са лобистките закони, които се одобряват – или в полза на компании, или в полза на ръководещите “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
„ Законът би трябвало да е над всичко, да е кардинален и да не е в услуга на една или друга партия. Затова и поискахме посредством закона да се смени Централната изборна комисия (ЦИК). Това, което беше за ЦИК, важи и за Изборния кодекс. Става въпрос за господство на закона, без значение кой ръководи и кой е в съпротива. Правилата би трябвало да са идентични за всички “, изясни Нинова.
Тя отговори на офанзивата на ГЕРБ против лидера на листата на Българска социалистическа партия за евроизборите Елена Йончева, която е разследвана за пране на пари, изтъквайки, че за разлика от Цветанов, Йончева не е била в ръководството по време на интервала, за който е обвинена.
„ Въпросът е, че има корист с власт. Докато управляваш, се възползваш от това и упражняваш политически рекет върху компании. Вкарваш лобистки закони в интерес на една компания, до момента в който управляваш “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
„ Това е моделът на прехода – слепване сред олигарси и политици. Олигарсите си поръчват закони, политиците им ги извършват. Леви и десни вършат безпринципни съюзи. Всичко е дайте ние политическата класа да оцелеем, с народа да става каквото ще “, счита Нинова.
По думите ѝ Българска социалистическа партия към този момент се опълчва на статуквото, в което самата партия е взела участие. „ Те желаят опазване на този модел, а ние осъзнаваме, че той би трябвало да се промени. Светът се движи, народите са изтощени от тази неправда. Осъзнаваме, че това би трябвало да се промени. Това е главната ни борба “, уточни Нинова
„ Ще има ли наказателно гонене за злоупотреби с финанси, данъчни закононарушения, пране на пари или ще се отърват с тази оставка “, попита риторично опозиционният водач.
Тя се усъмни безпристрастността на Антикорупционната комисия, която би трябвало да проверява забърканите в абсурда „ Апартаментгейт “. „ Как тъкмо КПКОНПИ ще проверява господин Цветанов и другите от ГЕРБ, откакто самият ѝ ръководител е под подозрение, че има сходни имотни покупко-продажби? “, попита водачът на Българска социалистическа партия.
„ Нямаме доверие в тази КПКОНПИ. Не може ръководещо болшинство, което и да е то, да си назначава комисията, която ще го ревизира “, безапелационна бе Нинова.
Според нея с цел да се оправдаят, ръководещите съзнателно насочват дебата в посока „ всички са маскари “.
„ Оставката се трансформира в индулгенция. Не, би трябвало да се проверява и да се търси съответна отговорност. Оставките имат смисъл, в случай че трансформират нещо и се вземе урок от това. От 10 години гледаме еднакъв филм – корупционен скандал, оставка и се продължава постарому “, уточни опозиционният водач.
Според нея нарушилите закона би трябвало да понесат наказателна отговорност. „ Има ли някой осъден за това. Как желаеме хората да ни повярват, като няма нито един осъден? Кога един политик ще влезе в пандиза? “, попита риторично тя.
От европейски към парламентарни избори
За Българска социалистическа партия залогът на европейските избори е и народен. „ Наша победа над ГЕРБ значи оставка на държавното управление и предварителни парламентарни избори в България. Така че за нас двете неща са свързани “, съобщи Нинова.
По нейно мнение Сергей Станишев не би трябвало да е в листата на Българска социалистическа партия за евроизборите, а да остане единствено ръководител на Партията на европейските социалисти, защото му се постанова да балансира сред доста ползите на доста партии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР