Оставките на своите представители в Съдийската колегия на Висшия съдебен

...
Оставките на своите представители в Съдийската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Върховни съдии с призив избраните от тях членове във ВСС да подадат оставки |

Оставките на своите представители в Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова желаеха съдии като метод да се приключи мандатът на този съвет, претърпял неуспех в разрешаването на значими за системата въпроси.

" Провалът на кадровия орган на правосъдната власт, в който сме Ви дали своят вот доверие да участвате, и нуждата активността му да бъде прекратена са единствената тематика, която стои за разискване посред ни в този момент. Убедени сме, че, съзнавайки високата си отговорност на представители на съдийската общественост, ще подадете оставка ", пишат магистратите в подписката.

Според тях " неуспехът на Висш съдебен съвет е явен за всички жители, което на лично съображение уронва доверието в способността на правосъдната власт да се самоуправлява и по този начин да подсигурява независимостта си и действието на конституционния принцип на разделянето на управляващите ".

Провалът се показва в неспособността за справяне с неравномерната натовареност и насърчаване на Системата за премерване на натовареността на съдилищата; атестационната активност, довела до в допълнение натоварване на съдиите; провал с състезанията като тук се отбелязва и " двукратното оскърбление на Върховния касационен съд " (отмяната на два състезанието за ВКС); електронното правосъдие; невъзможността да се отбрани престижът на правораздаването, когато нападките са идвали от ръководещата партия и основния прокурор и прочие, отбелязва.

Тъй като не е очакван какъвто и да било юридически механизъм за търсене на отговорност на груповия орган за администриране на правосъдната власт, единственият излаз от нетърпимото за правовата страна състояние и единствената гаранция против административен произвол на Висш съдебен съвет е самостоятелната човешка съвест на всеки един от четиримата, се показва още в документа.

Междувременно новият Управителен съвет на Съюза на съдиите в България излезе с послание, в което показва поддръжката си за всеки арбитър, който с дейностите си самоуверено е защитавал правилото на независимостта и върховенството на правото. И прикани магистратите да поддържат настояването им за оставка на всички изборни членове на Висш съдебен съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР