Оставката на премиера Роберт Фицо се оказа твърде символичен ход

...
Оставката на премиера Роберт Фицо се оказа твърде символичен ход
Коментари Харесай

Недоволни от козметичните промени, хиляди словаци заляха страната с протест

Оставката на премиера Роберт Фицо се оказа прекомерно алегоричен ход на ръководещите, с цел да успокои хиляди словаци, недоволни от ръководството му и убийството на млад проверяващ публицист и приятелката му.

Трети следващ ден десетки хиляди хора излязоха на народен митинг в столицата и над 30 други града. Те стачкуват против неспособността на управляващите в Братислава да изкоренят корупцията и връзкарството 14 години, откакто страната влезе в Европейски Съюз.

Само в столицата по оценка на публичната телевизия са се събрали към 50 000 души под лозунги " Стига Фицо! " и " Правителството не работи ". " Лидерите на ръководещата коалиция са се вкопчили във властта на всяк ацена и замазват всеки корупционен скандал ", съобщи Каролина Фрашка, една от уредниците на митинга.

Фицо подаде оставка в четвъртък и на неговия пост идва негов заместител от партията му " Смер ", а съдружните сътрудници се договориха държавното управление да продължи с мандата си. Оттегли се и вътрешният министър, който е авторитетна политическа фигура и съосновател на " Смер ", само че анализатори споделят, че Фицо ще продължи да дърпа конците зад кулисите.

Всичко това единствено продължава да подклажда най-мащабните митинги в Словакия от 1989 година насам. " Готов съм да излизам на улицата всяка седмица, тъй като считам, че имаме добър старн за смяна. Не можем да спрем в този момент, тъй като ще изчезне натискът над ръководещите, както се е случвало при други кавги ", споделя 29-годишната Тереза Климцова, юрист.

 Недоволни от козметичните промени, хиляди словаци заляха страната с митинг
© Reuters

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР