Оставката на председателя на ЦИК е достатъчно симптоматична. Тя е

...
Оставката на председателя на ЦИК е достатъчно симптоматична. Тя е
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Прехвърлянето на няколко села от един регион в друг може да промени изхода от изборите |

" Оставката на ръководителя на ЦИК е задоволително симптоматична. Тя е задоволително явен знак, че има основни проблеми в изборното законодателство. Има основни проблеми в метода, по който се обрисува да се проведат изборите, има основни проблеми във функционалностите на самата ЦИК и в метода, по който извършва функционалностите си ". Това сподели пред БНР Боряна Димитрова от социологическа организация " Алфа рисърч " по отношение на оставката на Стефка Стоева - ръководител на Централната изборна комисия..

По думите на Димитрова тази оставка не е решение на проблемите, нито основаване на проблем, а демонстрира голям брой насъбрани проблеми.

" Дали тя ще бъде катализатор, с цел да стартират партиите - и в Народното събрание, и отвън него - да стартират да мислят за решение на проблемите. Трябва на масата да бъдат сложени поредицата от проблеми, които съществуват в изборното законодателство, в Изборния кодекс, както и огромните опасности, които се обрисуват преди изборите, каквито и да са те - предварителни или постоянни. Има и още една неизясненост, която доста умножава проблемите, това е дали изборите ще са за Велико национално заседание, или за нормално ", сподели социологът.

В предаването " Преди всички " Боряна Димитрова акцентира, че има доста процедурни проблеми в метода, по който се прави структурата на изборният " скелет ".

" Включването на няколко села към един район или различен може да промени изхода от изборите ", акцентира тя.

Според нея събитията постановат да бъдат направени промени.

" Не могат да се проведат изборите, без да се създадат някои промени, тъй като има огромно съмнение в изборното законодателство. Голямата неопределеност е какъв ще бъде резултатът от тези промени. Би трябвало оптимално бързо да бъде изчистен разнобоят във вижданията, с цел да може най-малко 6 месеца преди изборите да е закрепено законодателството и да се върви към инструкции за регионалните и секционните комисии ", акцентира тя.

Боряна Димитрова разяснява идното през днешния ден закрито съвещание за разискване на ситуацията в България на Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права към комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

" Не можем и не трябва да чакаме да имаме размахан пръст или пък точни инструкции какво да се направи. Това е въпрос на самочувствие и престиж на една страна и Брюксел е доста внимателен за това, че общите правила на Европейски Съюз би трябвало да се съблюдават, само че всяка една от страните да има вътрешните правила, тъй че общите правила, които важат в Европейски Съюз, да се съблюдават във всяка една от страните ", сподели тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР