Оставката ми е емоционален акт, а не решение, продиктувано от

...
Оставката ми е емоционален акт, а не решение, продиктувано от
Коментари Харесай

Средната стойност на загубите за застрахованите в „Олимпик“ ще е 200 лв.

Оставката ми е прочувствен акт, а не решение, подбудено от нарушаване на разпоредбите. Това изясни заместник-председателят на Комисията по финансов контрол (КФН) Ралица Агайн в коридорите на Народното събрание. Агайн пристигна в Народно събрание, с цел да регистрира свършеното на ръководеното от нея звено за осигурителен контрол.

„Категорично всички пълномощия на КФН по отношение на „ Олимпик “ са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски“, акцентира тя.

По думите на Агайн вредите по застраховките „Гражданска отговорност“, подписани с банкрутиралия кипърски осигурител „Олимпик“ до 10 май, ще бъдат изплатени от Българския гаранционен фонд. Тя увери, че тези, които имат да получават обезщетение по „ Гражданска отговорност “, са напълно подсигурени посредством системата за гаранционните фондове.

„Въпросът е организиран от кипърското законодателство, където е оповестено, че при случай на неплатежоспособност компенсациите се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали една многостранна спогодба, според която компенсациите по застраховката се изплащат, като за локалните клиенти българският фонд ще посредничи. Това е, когато има нанесени щети“, изясни зам.-председателят на КФН.

„ В нашия Гаранционен фонд има съвсем 60 млн. лева сега. Той ще бъде първата линия на разплащане и контакт. Има 5-годишен период за предявяване на претенциите за вредите до 17 август. Българският фонд ще прегледа документите, ще се произнесе и ще заплати. Има задоволително средства в него по този начин, че да покрие всички разноски, свързани с „ Олимпик “. За всяко едно заплащане ще би трябвало да се предяви и рекламация към Кипър и кипърският фонд да възвърне сумата “, изясни Агайн

За хората, които са си платили застраховката до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство планува някаква отплата, разясни Агайн. „Нито един обезпечителен фонд и в Европейски Съюз не планува да се покрива тази загуба. За тези хора не е обезпечена система за гаранция и при всички положения те ще могат да си получат парите в процеса на разпродажба, когато тя се реализира и в случай че има пари там “, изясни Агайн.

Прекратените полици са за над 9 млн. лева

Пред депутатите в пленарна зала Ралица Агайн посочи, че междинната стойност на загубите на българските консуматори, застраховани в „ Олимпик “, ще е 200 лева

Дружеството оперира у нас от 2009 година и досега КФН съвсем не е получавала сигнали и тъжби за проблеми, свързани с активността му и с изплащането на компенсациите. „Жалбите за 2010 година са 7, за предните години малко повече. Но всичко това е извънредно малко. Жалбите са прегледани и са наложени санкции в размер на общо към 30 хиляди лева, което не е забележителна сума“, сподели още Агайн.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР