Оставката като народен представител ще бъде гласувана на 7 септемвриСкулпторът

...
Оставката като народен представител ще бъде гласувана на 7 септемвриСкулпторът
Коментари Харесай

Вежди Рашидов отново е свободен творец и човек

Оставката като депутат ще бъде гласувана на 7 септември
Скулпторът се сбогува и с ГЕРБ, не дочака септември както бе решил във вторник

В обществените мрежи се развихриха полемики

Вежди Рашидов още веднъж е свободен човек и създател, откакто напусна политиката, ГЕРБ и Народното събрание. С две писма, регистрирани в 11:46 ч.. и 11:51 ч. в деловодството на Народното събрание Рашидов подаде оставка като ръководител на Комисията по културата и медиите и като депутат.

Занесено е и заявление до централата на ГЕРБ, с което Рашидов подава оставка като член на Изпълнителната комисия на партията и напуща ГЕРБ.

Парламентът ще гласоподава оставката на Вежди Рашидов като депутат на първото си съвещание след ваканцията на 7 септември. Повод за напускането на Народното събрание и на политиката от Рашидов стана абсурдът след негово изявление по време на отмора на изключителното парламентарното съвещание на 7 август.

“Има и в този момент закони. К`во чешеме езици? Всички ку*ви се разсъниха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна ”, се чуха думите на Рашидов по неизключените микрофони в залата. Той ги насочва в диалог със зам.-шефовете на Народното събрание Никола Минчев и Росица Кирова.

След това от ПГ на ГЕРБ настояха той да подаде оставки като ръководител на комисията по просвета в Народно събрание и като член на Изпълнителната комисия на партията.

Подадените оставки от Рашидов провокираха полемики в обществените мрежи. Харесвам Вежди Рашидов и мисля, че ГЕРБ този път прекали! (Цветанка Георгиева), Г-н Рашидов постоянно е приказвал “Право куме, в очите ”. Но това говорене не харесва на мнозина. Лицемерието се харесва повече. Аморалните дейности също. Да забележим каква ще е истината с потърпевшата жена (Чавдар Оцетаров). Да, непремерени думи, само че кой ли от нас не ги е изричал в гнева си. Вероятно душата му се е гърчила от цирка, който се разиграва часове пред очите му( Гергана Калева ). Човек с достолепие (Валентина Стефанова). Кожата Веждито беше разпната, поради непремерения му изказ. Но кой би устоял на Приматите законотворци, техните промени в Наказателен кодекс са посмешище в народа... до 60 ден (Габи Влахова).

“Труд news ” потърси за коментар и депутати от ГЕРБ, само че опитите ни да се свържем с тях се оказаха безуспешни. Единствено зам.-председателят на Народно събрание Росица Кирова прояви сърдечност и отговори на въпросите ни.
Вежди Рашидов пред “Труд news ”: Предатели са страхливите хора
- Защо решихте да побързате с оставката си като депутат, напускате и ГЕРБ?
- Няма нищо по-лошо от измяната. Предатели са страхливите хора.

- Възможно ли е през почивката преднамерено да са оставени включени микрофоните в пленарна зала, каквито версии се появиха?
- Не е станал пропуск.

- А кой пръв повдигна въпроса за неофициалния ви диалог, в който се вижда, че единият ви събеседник - Никола Минчев се смее?
- Няма значение кой е бил първи, публицистите са го чули от записа. Аз споделих стига са чесали езици, щото ще мине деня за един закон, който го има. И отсам потегли образецът с американския режисьор. Това се взе и се завъртя от медиите.

- Съжалявате ли за това, което се случи?
- Онова, което ме накара да недоволствам, е че се одобряват комфортни и профилирани закони. Винаги съм се питал каква е разликата и има ли разлика в насилието върху дете, мъж или жена. Насилието е постоянно принуждение, закон и в този момент имаме. Достатъчно е да се ползва. Могат да се вършат усъвършенствания според от динамичността на живота, само че не профилирани закони. Защото със сегашните ремонти се притеснявам, че ще съсипем доста български фамилии, защото в живота доста постоянно всичко е интерес и пари, Именно по тази причина дадох образеца с “невинните „ американски актриси, които бяха във значими функции, известни и богати. Затова моят израз беше, че те 15 години по-късно се сетиха за издевателстват, отново за едни пари. Ех, Америка, Америка...
Росица Кирова, зам.-председател на Народно събрание, пред “Труд news ”: Имаше напън на хора с разнообразни упования


Хора, които даже не знаят по какъв начин механически действа пленарната зала, се пробват да вършат внушения. Няма по какъв начин аз или който и да е от сътрудниците ми да спре или пусне микрофоните. Когато излизаме в отмора, от апаратната би трябвало да бъдат изключени микрофоните. Микрофоните могат и да се заглушат, само че тези, които са долу, на спикера няма по какъв начин да се заглушат от мястото, на което ние бяхме с Никола Минчев.

Вежди Рашидов разказваше случай от Съединени американски щати, само че няма да влизам в детайлности. Точно в този съответен ден, допускам че огромна част от обществото е било прекомерно сензитивно и мъчително настроено. И това изяснява реакциите против всяка фраза, даже и против несъзнателно изречените. Казаното от господин Рашидов по никакъв метод не значи, че той няма отношение към хората, които са потърпевши от принуждение, индивидът се извини и това бе изцяло човешки жест. В случая, да, не беше подходящо тъкмо в този ден да бъде чута сходна фраза. За мен е доста тъжно всичко, което се случва, тъй като ние стопираме да си приказваме за значимите неща... Хората би трябвало да схванат, че Народното събрание не е Народен съд. Всеки човек има достолепие и стойност и в никакъв случай не би трябвало да бъде съден толкоз преждевременно под натиска на улицата. Когато хората са събрани от мощна страст, те не работят водени от разсъдъка...

Беше редно господин Рашидов да се извини и той го направи. Всичко останало е страст, напън на хора с разнообразни упования. Изчетох цитати на хора от нашата група, които нещо казвали, нещо коментирали. Аз не бих кредитирала сходни изявления. Обидно е да се вършат внушения и спекулации.
Александър Йорданов: Неудобни думи - Необходимо съпоставяне


Вежди Рашидов произнесе една известна неприлична дума и неговата партия го порица, а той самичък се наказа, подавайки оставка като народен представител. И ето. В съзнанието ми изплува образецът с сътрудника ми от Европарламента Радан Кънев, който, в случай че добре си спомняте, до момента в който бе водач на ДСБ повтаряше обидното “Бай Онуй ”. А то е от същото лексикално ниво като обидната дума произнесена от Рашидов. Но вместо да го санкционират, съпартийците на Кънев започнаха да повтарят като папагали изречената от него засегнатост. И освен я повтаряха, само че го издигнаха и избраха за евродепутат.

Това е образец за два морала. Единият е човешки - на Вежди Рашидов и съпартийците му. А другият? Другият е демократичен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР