Оставката е занесена от Дондуков“ 1 до Дондуков“ 2 от

...
Оставката е занесена от Дондуков“ 1 до Дондуков“ 2 от
Коментари Харесай

Най-после: Петков си прати оставката на Радев по куриер

Оставката е занесена от „ Дондуков “ 1 до „ Дондуков “ 2 от пощальон, следва завъртане на конституционната рулетка
Кирил Петков внесе оставката на кабинета. Това трябваше да се случи още предходната седмица, когато бе гласуван вотът на съмнение. В последна сметка оставката е връчена в 10:13 минути в понеделник, като значимият документ е пренесен от „ Дондуков “ 1 до „ Дондуков “ 2 от пощальон.

„ На съображение член 89, алинея 2 от Конституцията на Република България депозирам оставката на 99-то държавно управление на Република България, определено на 13 декември 2021 година от 47-то Народно заседание.

            Моля, актуалното да бъде предоставено на вниманието на Президента на Републиката за практикуване на пълномощията му според член 99 от Конституцията на Република България “, гласи формалният документ.

В идващите дни самодейността е в ръцете на президента Румен Радев, който ще започва съвещания с партиите от 47-ото Народно заседание.

След това ще има нов опит за съставяне на кабинет в границите на този парламент. Първо проучвателният мандат ще иде в ръцете на първата мощ – „ Продължаваме промяната “, които към този момент обявиха, че ще създадат опит още веднъж да бъде утвърдено настоящето им държавно управление. Ако не съумеят да наберат нужните им гласове, Радев ще връчи втория мандат на втората мощ – ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов към този момент разясниха, че ще върнат мандата незабавно.

По Конституция Радев самичък има право да реши коя ще е третата партия, на която да връчи мандата. Практиката е той да отива при парламентарна мощ, която авансово при консултациите е декларирала подготвеност да се опита да образува болшинство.

Ако и третият изследователски мандат приключи без триумф, президентът назначава длъжностен кабинет за период до 3 месеца. Неофициално се счита, че този път Румен Радев ще назначи за министър-председател Гълъб Донев.

Реалистична дата за провеждането на нови избори е през октомври.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР