Оставка няма да подам, тъй като считам, че не само

...
Оставка няма да подам, тъй като считам, че не само
Коментари Харесай

Росен Христов: Няма да подам оставка, постигнахме страхотни резултати

Оставка няма да подам, защото смятам, че освен не съм нарушил нищо, даже сме постигнали страхотни резултати за по-малко от три месеца време, в което управляваме. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV.

" Ние сме експертен кабинет, не политически, партиите си вършат тяхна политика. В бранш енергетика мога да заявя, че постигнахме резултати. Виждате и с интерконектора – единствено погледнете уважението – при стартирането на интерконектора докарахме главите на всички прилежащи страни, министри на енергетиката, Урсула фон дер Лайен, комисарката по енергетика ", разяснява Христов.

По думите му при встъпването на служебното държавно управление интерконекторът е бил „ толкоз изостанал, че нямаше да бъде приключен несъмнено и след една година “.

Служебният министър съобщи, че сега вървят инспекции от разнообразни институции, в това число прокуратура, ДАНС и други за доставките на природен газ.

" Влизайки в министерството, заварвайки хаоса, неналичието на контракти, високите цени и инфлацията, която предизвикваше това, ние се фокусирахме върху промяна на управлението на „ Булгаргаз “ и предприехме друга тактика. В рамките на това ние виждахме нередностите и по какъв начин са сключвани контракти в нарушавания на Закона за енергетиката, тъй че това няма по какъв начин да ни убегне ", разяснява министърът. Вчера той беше разпитан в Националната следствена работа в качеството му на очевидец във връзка инспекция на прокуратурата за дейности, свързани със прекъсването на доставките от „ Газпромекспорт “ и последващите дейности за покупки на газ от различни източници в интервала април-август.

Христов добави, че министерството ще спомага напълно на проверяващите органи. По думите му в интервала април-август е купуван природен газ по-скъп с 30 %, в случай че се вземе за база договорът с „ Газпром Експорт “. Той уточни, че документите са подписвани от „ Булгаргаз “, само че има указания от Министерството на енергетиката за това по какъв начин да бъде спрян договорът с „ Газпром Експорт “.

Има указания от министерството към „ Булгаргаз “ да не подхващат ограничения и да не одобряват препоръчаната нова скица на заплащане, с което де факто провокират прекъсването на доставките, сподели служебният министър. Той добави, че всички останали европейски страни са траяли да заплащат по новата скица и не престават да го вършат. България е може би единствената страна, която не го направи, разяснява още той.

" Русия по доста аргументи не е сътрудник, на който може да се разчита. Нашата концепция беше не да продължим да търгуваме с Русия, а да си вземем контрактуваните количества и да стабилизираме пазара в България за тази година. Ние отворихме безусловно всички варианти, някои се случиха, някои не, само че с помощта на това, успяхме да достигнем тази ниска цена, която е в този момент ", добави Христов.

Той уточни, че дейностите на предходния кабинет са довели до тотална рецесия в енергетиката. " Ние август месец заварихме цялостен безпорядък – никакви контракти за доставки на газ, интерконекторът с Гърция беше тотално зарязан ", сподели Росен Христов. Според него главната виновност е в предходното управление на Министерството на енергетиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР