Оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради думите му, че протестиращите

...
Оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради думите му, че протестиращите
Коментари Харесай

Пловдив поиска оставката на Валери Сименов СНИМКИ

Оставка на вицепремиера Валери Симеонов поради думите му, че протестиращите майки са „ кресливи дами ” с „ сякаш заболели деца ”, желаеха довечера родители на протестен протест в Пловдив.

Венцислав Стоянов пристигна на него със самоделно изработен афиш „ Симеонов, ти си позор! ”. Баща е на 27-годишния Мартин, който е със 100% неработоспособност. Първата страшна диагноза на момчето била Синдром на Ленокс Гасто, който съставлява тип епилепсия. Тежък грип довел до в допълнение увреждане на мозъка на момчето и припадъците станали по няколко дневно. След 4 години вървене по лекари фамилията стигнало до неврологичното одленеие на 4. километър в София, откъдето споделили: „ Късно идвате, за какво не го доведохте като бебе? ” По това време Мартин още бил на крайници и, въпреки и с тъга, говорел. Баща му е офицер от запаса и постоянно се налагало да пътува. Грижите паднали върху брачната половинка му, която се поболяла и през 2002 година умряла от рак. Година по-късно последвал тежък пристъп на Мартин, който изпаднал в кома за 5 дни. Събудил се несъответстващ и прикрепен на легло. Ако оставя до него храна и вода, не може да посегне да ги вземе, разказа татко му, който е персонален помощник на момчето от 2004 година Късметлия е, че като боен се е пенсионирал рано и получава своята пенсия плюс 230 лева като персонален помощник и още 240 инвалидна пенсия на сина си. Сега се оправяме, само че един ден той ще остане самичък, дава си сметка мъжът и упорства страната да обезпечи една и половина минимална работна заплата за хора като сина му.

Когато чул коментара на вицепремиера по новините, Венцислав не могъл да повярва. Прииска ми се да го взема вкъщи и да му кажа: „ Ето го сякаш болното дете. Погледайте го два часа ”.

Преди три години фамилията изпаднало в рецесия за витално нужното за младежа лекарство ривотрил. След като „ Марица ” описа историята, се отприщи вълна от съпричастност и българи в чужбина звъняха да изпращат медикамента. „ Обикновени хора тогава направиха, каквото могат, а тези, които дефинират политиката – нищо ”, не може да преглътне таткото.

„ Мамо, не се ядосвай, този чичо не е добре! ”, обърнал се към Саша Димитрова 6-годишният Никола, когато чул репликата на Симеонов по малкия екран. Момчето е с детска церебрална парализа и затруднени придвижвания, само че с изцяло непокътнат разсъдък. Не ме наскърбява определението „ креслива жена ”, а че се слага под подозрение положението на детето ми, сподели Саша. Жената от „ Коматево ” също е самотна майка и преди години десетки непознати откликнаха на потребността й от средства за рехабилитация, играчки и облекла за сина й.

Надпис „ Детето ми не е сякаш болно ” подвигна пред себе си и Мая Смокинова. Дъщеря й Борислава била на 6 месеца, когато й сложили диагнозата Синдром на Драве. Това е тип нелечима епилепсия. Въпреки това ни карат на всеки 3 година да минаваме през ТЕЛК, недоволства дамата. Държавата може да й помогне, като одобри Закон за персоналните асистенти. Сега всяка година Мая кандидатства по стратегии, без да има сигурност дали ще я одобрят. От раждането на детето си преди 29 година не е работила, тъй като би трябвало да е неразделно до него. Навършила е години, само че няма стаж, с цел да се пенсионира. „ Когато чух фразата на вицепремиера, се почувствах гневна. И още съм. И ще бъда, до момента в който не се измете от държавното управление ”, сподели Мая. Според нея след такава демонстрация на цинизъм Валери Симеонов няма място в ръководството на страната. Женатга обаче прикани да не се вършат политически спекулации и да се желае събаряне на цялото държавно управление, тъй като майките упорстват единствено за една оставка.

23-годишният Йордан се включи в митинга в инвалидна количка, бутана от татко му Васил Кръстев.Момчето пристигнало на бял свят с мъчно раждане, късно подали О2 и три хематома на мозъчната кора довели до забавено развиване, което станало очевидно след деветия месец на бебето. Майката не издържала и фамилията се разпаднало, както постоянно се случва с родители на деца с увреждания. Сега Васил работи, а майка му е персонален помощник на внука си. Не желаеме обиди, а налична среда, указател на хората с увреждания и смяна на законите, които са морално остарели, сподели мъжът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР