Оставка на главния прокурор Иван Гешев – това всъщност е

...
Оставка на главния прокурор Иван Гешев – това всъщност е
Коментари Харесай

Оставката на Иван Гешев – заплаха за национална адвокатска стачка, прокурор не вижда показност

Оставка на основния прокурор Иван Гешев – това в действителност е едно от двете огромни претенции на избухналите в края на предходната седмица митинги.
Поводът да реагираме е влизането в президентството, повода е друга – че основният прокурор редовно демонстрира презумпцията за невиновност. Вярно е, че обществото има право на информация – презумпцията за невиновност обаче произтича от главните начала на Конституцията и отбраната на човешкото достолепие. Това съобщи зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет юрист Людмил Рангелов пред Нова телевизия.
Рангелов даде образец – за повече дадена информация по отношение на открити документи в кабинета на Илия Милушев. Това закононарушение ли е, какво закононарушение е – да има документи с несъмнено равнище на достъп, попита Рангелов.
На въпрос дали ще има нещо като адвокатска национална стачка, Рангелов отговори, че това е правилно и персонално той би се включил към такава концепция. Не е допустима каквато и да е наказателна процедура без юрист, посочи зам.-председателят на ВАдС. Според Рангелов обаче, такава национална стачка е невъзможна – тъй като в България има над 14 000 юристи и не е допустимо всички да мислят по еднакъв метод.
Рангелов е безапелационен, че доста огромна част от обществото не харесва метода, по който прокуратурата работи – опозоряващо за лица, обект на следствие, във фаза на следствие, в която не може да се случва по този начин. Зам.-председателят на ВАдС дефинира влизането на прокуратурата в президентството като проява на мощ. Не разбирам какъв тъкмо проблем на основния прокурор е президентът, та почна да го нападна от първия ден, в който встъпи в служба, разяснява Рангелов.
Според зам.-председателя на ВАдС, позицията на посолството на Съединени американски щати в България не е ориентирано към някой в България, а към всички. А Евгени Иванов, ръководител на Асоциацията на прокурорската гилдия в България, не приема позицията като апел за оставка на основния прокурор. На въпрос какво значи " никой не е над закона ", отговорът беше – за всички.
Иванов разгласи, че не вижда причина за оставка на основния прокурор. Той не вижда нищо по-различно от това, което е станало, като метод на работа в президентството. А на въпрос дали е обикновено там да влизат въоръжени хора и няма ли различен метод за следствие, отговорът беше – а какво ще стане, в случай че е умрял човек в постройката на президентството, не би трябвало ли прокуратурата да влезе да проверява? Бих се тормозил, в случай че всички хвалят прокуратурата – значи по-скоро не си вършим работата. Сега съм по-скоро спокоен – очевидно си вършим работата, всички ни подлагат на критика, е тезата на Иванов. " Прокуратурата е по-скоро дейна ", посочи той.
За него, при всеки случай на откриване на данни по съответни случаи от прокуратурата, нещата са законни. Той дефинира тази нова политика за новаторска, само че подсети по какъв начин допреди това юристите били дейната страна пред медиите, а в този момент един тип било както би трябвало. Иванов не има вяра и, че е допустимо да има национална адвокатска стачка - такава, каквато разказа Рангелов. Според Иванов, в действителност в избрани случаи адвокатска отбрана не може да бъде отказана, като той съпостави нещата с оказване на здравна помощ. Той видя единствено политически напън в обстановката с Иван Гешев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР