Оставка на директора на Народния театър Иван Вазов - Васил

...
Оставка на директора на Народния театър Иван Вазов - Васил
Коментари Харесай

Опит за преврат. Протест поиска оставката на директора на Народния театър

Оставка на шефа на Народния спектакъл " Иван Вазов " - Васил Василев . Това желаеха десетки протестиращи, които в четвъртък се събраха пред министерството на културата, а оттова стигнаха и до постройката на театъра.

За трети следващ ден протестиращите показаха поддръжката си за режисьора Александър Морфов , който във вторник за уронване на престижа на шефа. Часове след новината хора се събраха на импровизиран митинг пред театъра, а в сряда вечерта се организира и втора проява в отбрана на Морфов.
 Протестът в поддръжка на Александър Морфов стартира пред постройката на Министерството на културата, 2 март 2023 година
От октомври насам режисьорът Велислава Кръстева на поста пиар на Народния спектакъл. Във вторник самата Кръстева заяви, че от 1 март към този момент няма да е част от екипа на театъра, само че не е уволнена, а е приела предлагането на шефа да напусне.
" Сашо вътре, Василев вън "
В четвъртък събралите се показаха недоволството си от решението на шефа на театъра Васил Василев да реши спора по този метод. Сред събралите се бяха актьорите Руси Чанев, Валери Йорданов, Камен Донев, Елена Петрова, Албена Колева, Иван Бърнев, режисьорката Лилия Абаджиева, Иво Сиромахов, Тончо Токмакчиев, Къци Вапцаров.
 Актьорите Камен Донев (вдясно) и Валери Йорданов на митинга в поддръжка на уволнения основен режисьор на Народния спектакъл Александър Морфов.
Хората скандираха " Мафията вън " и " Сашо вътре, Василев вън " и желаеха Морфов да бъде върнат на работа. Актьорът Валери Йорданов събираше подписи в поддръжка на Морфов, а по концепция на Камен Донев ще бъде стартирана и подписка с искане за оставката на шефа Васил Василев, както и за смяна на процедурата за избор на негов правоприемник.
 Подписка в поддръжка на Александър Морфов
" Този безочлив вид би трябвало неотложно да бъде уволнен!Друго решение няма ", във Facebook някогашният министър на културата Велислав Минеков . Той изиска оставката на Василев още д заемаше поста. Впоследствие Минеков се оказа единственият заменен министър на Румен Радев.
 Протестът в поддръжка на Александър Морфов Какво сподели шефът на театъра
В същото време до момента в който се организираше митингът, шефът на театъра Васил Василев организира конференция, на която отбрани решението си.

" На фасадата написа Народен спектакъл " Иван Вазов ", не Народен спектакъл " Александър Морфов ", сподели Василев и добави, че по тази причина и няма по какъв начин някои съответни хора да бъдат привилегировани.

По думите му измененията в екипа на театъра, които станаха ясни във вторник, съставляват " най-тежкото решение в живота " му и преди да пристъпи към него, той е опитал всевъзможни други разновидности. Василев сподели, че в продължение на 4 месеца се е опивал да подобрим взаимоотношенията в театъра.

В случая става въпрос за " проблеми сред една персона и друга персона, не сред мен и тях ", добави той.

На конференцията му участваха артисти от трупата на театъра, които го поддържаха. Най-активен беше Георги Мамалев, който дефинира протичащото се като " опит за прелом ".

" Ако някой желае да стане шеф на Народния спектакъл, отива на конкурс ", сподели Мамалев. " Това съгласно мен е опит за прелом ", добави той.

Конфликтът в Народния спектакъл стана обществен, откакто през октомври основният режисьор Александър Морфов на кабинета на пиарката Велислава Кръстева с надписи „ Движение за права и свободи “ и „ Изчезвай! “. Като причина след това той уточни възмущението си от обстоятелството, че Кръстева е придружила на последните парламентарни избори почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган .

Кръстева е някогашен пиар и депутат от Движение за права и свободи., предишния месец тя още веднъж е взела присъединяване в партийно събитие на Движение за права и свободи във Велико Търново, където е изнесла отчет.

В последния месец несъгласията в Народния спектакъл се политизираха още повече, откакто в интернет се появи част от видео, в което Александър Морфов споделя пред сътрудници за какво е отстранил от постановката „ Хъшове “ артистът Евгени Будинов . Будинов е някогашен народен представител от ГЕРБ.

Последва остра реакция от страна на ГЕРБ, а самият режисьор отхвърли партийната принадлежност да е причина за отстраняването на Будинов и уточни като претекст моралните му качества. По думите му самият запис е изрязан и е изваден от подтекст.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР