Остават само два дни, през които тютюнопроизводителите, които са отглеждали

...
Остават само два дни, през които тютюнопроизводителите, които са отглеждали
Коментари Харесай

Наближава крайният срок тютюнопроизводителите да се впишат в регистъра със задна дата

Остават единствено два дни, през които тютюнопроизводителите, които са отглеждали тютюн през референтния интервал 2016-2018 година, само че не са се вписали в регистъра тогава, могат да го създадат в този момент със задна дата. Вписването за тези години е изискване за приемане на дотации до 2027 година, напомнят от Националната браншова асоциация.

Преходна национална помощ за тютюн към този момент ще се ползва с нова референтна дата, а тази смяна ще се отрази и върху дотацията, която тютюнопроизводителите ще получат.

За 2022 година средства получиха съвсем 39 000 тютюнопроизводители, които си разделиха 70 млн. лева С новата референтна рамка 2016-2018 година бюджетът по мярката, който понижава с 5% всяка година, ще се разпределя сред по-малко стопани. За 2018 година вписаните производители в Регистъра на тютюнопроизводителите да вземем за пример са били едвам 3400.

Съгласно последните промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители обаче се дава опция всички не съумели да се записват през интервала 2016-2018 година, а имат нужните  документи,доказващи  че действително са отглеждали тютюн, да го създадат до 1 март тази година.

Така нерегистрирани стопани, отглеждали тютюн в новите референтни години ще станат законни тютюнопроизводители и ще имат право на финансово подкрепяне.

31 март пък е крайният период, в който всички стопани, които ще отглеждат тютюн през 2023 година би трябвало да се впишат в регистъра. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР