Остават пет дни до приемането на България в Шенгенското пространство

...
Остават пет дни до приемането на България в Шенгенското пространство
Коментари Харесай

Шенген по въздух и вода: Готова ли е страната ни с новия режим на граничен контрол?

Остават пет дни до приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода. С това отпадат и паспортните инспекции.

Точно в среднощ на 30 против 31 март страната ни влиза в Шенген, само че единствено по въздух и вода. Това значи, че всички българи, решили да пътуват до друга страна членка на Шенген, няма да подлежат на инспекция.

Така изцяло ще отпаднат инспекциите по вътрешните ни граници с Гърция и Румъния

Промяната важи даже и за децата. Проверките обаче остават, в случай че сме тръгнали на път през сухопътните граници. 

Семейната отмора на Милен стартира с инспекция на летището. Отпадането на паспортната ревизия след дни ще улесни пътуването му, само че той е срещу синът му, а и останалите деца, да не се ревизират.

„ Може да се стигне до злоупотреби. За мен не е редно. Трябва да има надзор. Това значи, че всеки може да изведе всяко дете “, сподели Милен.   

„ Аз съм от тези, които считат, че би трябвало да поканим китайците или африканците да посредничат “, изясни той

Други се надяват конторлът да се затегне. „ Има органи, които би трябвало косвено да наблюдават хората – по физиономията, по очите “, разяснява Илия.

От Министерство на вътрешните работи прецизираха, че отпадането на инспекциите за децата е европейско предписание.

„ Ако има родител, който не желае детето му да пътува да вземем за пример с другия родител по фамилни или други аргументи, има съответните процедури да изисква това от районния съд “, изясни Антон Златанов, шеф на Главна дирекция „ Гранична полиция “.

Междувременно Европейска комисия реши да отпусне на София и Букурещ нови 85 млн. евро за опазването на външните граници на Европейски Съюз

И още – отпадането на инспекциите не значи по-малко ограничения за сигурност.

„ Започваме да залагаме повече на разбора на риска, на оперативната активност. При разбор на риска, подозрително държание можем да спрем и проверим всеки човек “, сподели още Антон Златанов.

Служителите на Европейската организация за гранична и брегова защита стават 500-600

„ По суша се надявам да стане в границите на тази година. За нас е значимо да охраняваме границите по метода, по който го вършим сега и да понижава трайно миграцинния напън “, съобщи Калин Стоянов, министър на вътрешните работи в оставка.

Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че от началото на годината опиталите се да преминат нелегално границите ни са към 6 000. За същия интервал предходната година те са над 20 000.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР