Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват

...
Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват
Коментари Харесай

5% отстъпка от данъка, ако подадем декларацията за доходите до 31 март - Икономика />
Остават две седмици, в които физическите лица могат да употребяват 5% или до 500 лева отстъпката от налога за довнасяне по годишната си данъчна декларация, напомня Национална агенция за приходите.

За да се възползват от отстъпката, жителите би трябвало да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, да внесат целия размер на налога за довнасяне, понижен с отстъпката до тази дата, и да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности.

Данъчната администрация предлага на потребителите да ревизират онлайн за съществуването на остарели отговорности.

Най-бързо и елементарно декларирането и заплащането на отговорностите става през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите гратис, или дипломиран електронен автограф (КЕП).

Потребителите могат да се възползват онлайн от авансово попълнената данъчна декларация . В нея са въведени данни за получените през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти, приходи от наем - при отдаване на парцел на юридически лица, приходи за получени дотации от Държавен фонд „ Земеделие “, данни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за употребените посредством шеф данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация, е належащо данъкоплатците да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това се постанова, след което да я изпратят, поучават от Национална агенция за приходите.

Срокът за декларирането на приходите и заплащане на налога за довнасяне тази година е 2 май 2023 година , тъй като 30 април е почивен ден. Освен по електронен път, данъчните заявления могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на Национална агенция за приходите или в някои пощенски станции, където непосредствено ще бъде публикуван входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да получите от или на телефони: 0700 18 700; 02/9859 6801 на цена, според цената на телефонния оператор.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР