Остават дни до Хелоуин – може би най-чакания празник след

...
Остават дни до Хелоуин – може би най-чакания празник след
Коментари Харесай

Как празнуват Хелоуин по света

Остават дни до Хелоуин – може би най-чакания празник след Коледа и Великкден.

Хелоуин е присъщ за англоговорящите страни в света – Съединени американски щати, Канада и Англия, само че през последните години интензивно се отбелязва и в други страни по земното кълбо, в това число и България.

Този празник води началото си от келтския езически обред " Сауин ". " Сауин " е денят на 31 октомври, който античните келти чествали като края на годината и началото на новата. Те вярвали, че в нощта на 31 октомври против 1 ноември умрелите през миналата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да наподобяват колкото се може по-страшно – обличали скотски кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

Църквата се пробвала да отучи християните от честването на този празник и за задачата през IX век папа Григорий IV в опит да размени съществуващия езически обред утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии - ден за възхвала на всички християнски светци и мъченици.

Жителите на Ирландия и Шотландия обаче траяли всеобщо да честват Хелоуин, а не Вси Светии.

Честванията на Хелоуин в Съединени американски щати и Канада стартират през XIX век с помощта на вълната от ирландски и шотландски изселници.

Интересно е, че и публикуваното из Съединени американски щати запитване " номер или лакомство ", което неимоверно съпътства Хелоуин, още веднъж изискуем на емигрантите пристигнали в Съединени американски щати от Острова.

Номер или лакомство в действителност съставлява комбинацията от два присъщи за Англия обреда, а точно " соулинг " и " гайзинг ", зародили още през Средновековието.

На 2 ноември бедните правели сладки произведения, които се наричали " соул кейкс " – в превод кейкове за душите. Те се раздавали, а хората, които са ги получели, трябвало да се отблагодарят, молейки се за мъртвите близки на почерпилите ги. Това се наричало " соулинг ".

Ритуалът " гайзинг " съставлява група младежи, преоблечени в празнични костюми, събиращи храна, вино, пари и дребни подаръчета против танци, песни, поетични рецитали и хумористични сценки.
При отбелязването на Хелоуин в Съединени американски щати ирландските и шотландските емигранти, демонстрират творчество и закачайки се между тях, комбинират двете обичаи и в следствие се получава номер или лакомство.

Чак през 50-те години на предишния век Хелоуин добива настоящия си образ с дечица в костюми, обикалящи за бонбони. А към днешна дата това е най-комерсиалният празник след Коледа в Държавата на неограничените благоприятни условия. Според данни за този ден американци харчат близо 2 милиарда $ за костюми и 4 милиарда $ за лакомства.

В Ирландия, откъдето стартира историята на празника и към днешна дата той се отбелязва охолно. Не единствено се обличат костюми, само че и има особено обредно меню, а отвън градовете се палят огньове, по този начин както в миналото са правели келтите.

В Англия губи известност след реформацията на Мартин Лутър Кинг.

Интересно е, че в доста страни по света не означават Хелоуин, само че в дните сред 31 октомври и 3 ноември се празнува някакъв тип празник, обвързван с душите на мъртвите. И тези празници до един са удивителна комбинация от езически и християнски практики. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР