Остават часове до избора на нов патриарх на Българската православна

...
Остават часове до избора на нов патриарх на Българската православна
Коментари Харесай

140 делегатите ще участват в Патриаршеския избирателен църковен събор

Остават часове до избора на нов патриарх на Българската православна черква. Вече са регистрирани 140-те делегати, които ще гласоподават в неделя.

В храм „ Света София ” бе отслужена Архиерейска вечерня. На вечерното свещенодействие присъединяване взимат и предстоятелите и представители на поместните православни църкви, които са посетители на събора. То се отслужва от Неврокопския митрополит Серафим.

Специални прошения за измолване за избор за най-хубавия български патриарх ще бъдат прочетени в храмовете в цялата страна.

„ От всичките 140 души, този, който получи 2/3, ще бъде разгласен за български патриарх и софийски митрополит. Ако има еднакъв брой гласове или не доближат, се прави втори тур ”, изясни старозагорският митрополит и представител на Св. Синод Кипрян.

Денят за делегатите ще стартира със работа още в 05.00 ч. в синодалния параклис. Всички те ще се помолят Бог да ги насочи в техния избор.

„ Новият патриарх го избира Бог. Всички патриарси до момента бяха много разнообразни хора ”, съобщи свещеник Тихон.

„ Българският патриарх за мен би трябвало да бъде човек на мъдростта, смирението и на духовна грижа към целия народ. Към най-малките христови братя и към всички рожби на майка България, които живеят в родината и по целия свят ”, счита архимандрит Стефан от Троянски манастир.

Силата, която движи Патриаршеския изборен църковен събор е силата на Светия дух. Изборът, който ще бъде изработен ще бъде подбуден от Светия дух ”, твърди Архимандрит Стефан, представен от Нова. 

Специално за интронизицята в София от Бачкоския манастир дойдоха мощите на Свети патриарх Евтимий Търновски.

„ Те ще бъдат знак за духовната последователност на Българската патриаршия, която минава през Първо и Второ българско царство ”, твърди свещеник Сионий, свещеник на Бачковски и Троянски манастири.

Мощите бяха прославени с персоналната благословия на патриарх Неофит. Това беше и последната обществена поява на Светейшия преди неговата кончина.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР