Остават броени дни до първото за сезона дерби между ЦСКА

...
Остават броени дни до първото за сезона дерби между ЦСКА
Коментари Харесай

Готови ли са ЦСКА и Левски за първото им дерби през този сезон?

Остават броени дни до първото за сезона дерби сред ЦСКА и Левски. По традиция конфликтите в толкоз ранен стадий от шампионата не носят кой знае кaкъв заряд, само че пък са си насочна точка за развиването на сезона като цяло.

Правило №1 е огромното съревнование да не бъде изгубено, а оттова насетне - каквото стане. Този принцип чакам да бъде спазен и от актуалните старши-треньори на клубовете.

На пръв взор Люпко Петрович и Петър Хубчев наподобяват като братя по предопределение, в случай че съдим по веруюто им по отношение на футболната игра. Спазването на тактическата дисциплинираност е с главен приоритет, с който да се реализират оптимални резултати. Разбира се, от това от време на време страда и феерията в нападателен проект. Но има ли значение това, когато тимът ти натрупа точки?

Към този миг ЦСКА и Левски са като листа, носещи се от вятъра. Не знаеш накъде ще ги води всеки идващ ентусиазъм. Днес с едни гърди по-напред са " сините ", само че единствено една загуба може още веднъж да ги върне до ситуацията след мачовете с АЕК (Ларнака). " Армейците " пък потеглиха доста обещаващо, само че като че ли нещо в редиците им се пречупи след трагичните мачове със Зоря (Луханск). Изгубиха и непотребна сила, борейки се с бунтарите Рубен Пинто и Николай Бодуров.

Какво могат да предложат двата отбора като титулярен състав за неделя?

ЦСКА - МОЖЕ ЛИ ЛЮПКО ДА УДАРИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ?

Започваме с този на символичните домакини. Няма подозрение, че под рамката ще бъде Витаутас Черниаускас. Може би една от най-важните фигури в сегашната групировка на ЦСКА. Литовецът се намира в пика на своята спортна форма, най-малко откогато облече вратарския екип на " алените ". Придава нужната сигурност на сътрудниците си в предни позиции, а също по този начин доста е подобрил своя максимален минус - играта с крайници. Не се съмнявайте, че в случай че Черни бъде на висота в неделя, то почитателите от Сектор " Г " може би ще имат мотив за наслада.

Подреждането в защита е това, което отличава ЦСКА от останалите отбори в efbet Лига. Модерната в Европа, само че към момента отричана у нас скица 3-5-2, подготвя за доста огромна вариативност както в отбранителен, по този начин и в нападателен проект. Очакванията са, че триото в сърцето на отбраната ще бъде построено от Раул Албентоса, Нуно Томаш и Жеферсон. Първият доста бързо влезе в час с футбола по нашите ширини. Испанецът изнесе мощни мачове със Зоря и Лудогорец, само че в последния кръг направи група неточност против Дунав, която искрено може да кажем, че коства и успеха на неговия отбор в Русе. Сериозни проблеми за противника може да основава Нуно Томаш, за който съм забелязал, че в даден по-голям дуел си " заплюва " състезател на противника и е негова сянка през съвсем всичките 90 минути. Жеферсон пък е екзотично решение за този пост, защото по хипотеза се води бек. Напоследък бразилецът обаче демонстрира непоклатимост, макар ротацията на неговата позиция. Неслучайно се чака да получи и предложение за нов контракт.

Спецификата на налаганата от Люпко скица пък ще забележим най-ярко в играта на халф-бековете - Иван Турицов и Петър Занев. Те получават сериозен периметър на деяние. А задачата им ще бъде извънредно виновна, защото ще имат за цел с изключение на да усилят " алената " бройка в офанзива, да стопират и набезите на Станислав Иванов и Паулиньо, имащи доста огромно въздействие върху цялостното показване не противника.

В центъра на халфовата линия главната тежестта в отбранителен проект ще падне върху Кристиян Малинов и Жанио Бикел. И двамата са потвърдили, че са непримирими бойци на футболния терен. В по-добра форма се намира българският национал, който в последно време е вдигнал успеваемостта си и в офанзива, където изпъква с положителни пасове и няколко голови асистенции. Да не забравяме и за страхотното му попадение против Титоград в първия прелиминарен кръг на Лига Европа.

Колкото и да са потребни обаче, гореспоменатите са " бомба със закъснител ", която всеки един миг може да избухне. Бъдат ли предизвикани по " верния метод ", двамата елементарно си изкарват картони, които в избран процес от срещата може да се окажат съдбовни. Играч като Тиаго пък е незаместим за сегашната групировка на ЦСКА. Началните опити с Диего Фабрини се трансфораха в неуспех и по този начин още веднъж от португалеца зависи остротата в дейностите на " алените ". От фундаментално значение е по какъв начин ще започва мача за №20, който към този момент на няколко пъти имаше приятното наслаждение да санкционира огромните противници от " Герена ".

Същото важи и за голмайстора на отбора от началото на сезона Евандро. Бразилецът към този момент на няколко пъти избавя " алените " в по-неубедителните им мачове, само че и самият Петрович разгласи, че сходен проект не постоянно ще сработва. Докосналият се до Селесао стрелец има добра статистика в мачовете си против " сините ". Решаващо за дейностите му в неделя ще бъде неговото умеене за положително позициониране и разкриване на празните пространства в полето на съперника.

Далеч повече се чака от Али Соу. От началото на сезона националът на Гамбия е по-скоро фигурант, в сравнение с движеща мощ. Ако би трябвало да сме почтени, дербито е неговият финален късмет да подсигурява титулярното си място в клуба. Привличането на голаджия със солидна визитка като тази на Томи Юрич, сигурно би трябвало да го тормози, а и да му подсказва някои бъдещи събития..

ЛЕВСКИ - ЩЕ БЪДЕ ЛИ " ХИТЪР " ПЕТЪР В НЕДЕЛЯ?

В неделя, от другата половина на футболния терен, ще забележим един много окуражен отбор на Левски. С оглед лидерската си позиция, момчетата на Петър Хубчев, както към този момент споделих и преди два дни, ще са в ролята на лек любимец. Бившият народен селекционер ще брани " синьото " добро име с предстоящата скица 4-2-3-1. Специалистът рядко подхваща промени по нея. А когато ги прави, се случват мачове като този с АЕК (Ларнака) на " Герена "...

Подобно и при ЦСКА, левскарите нямат съмнения при избора си за вратар, където Милан Миятович е със статут на корав титуляр. Черногорецът направи серия от положителни мачове, които накараха почитатели и експерти да не помнят изцяло за Николай Михайлов. Бившият състезател на Будочност (Подгорица) е в поредност от две сухи мрежи, което сигурно ще повдигне самочувствието му. Компонент от играта, върху който обаче би трябвало да поработи е стабилността при изстрели отдалеко. На няколко пъти се видя, че сходен вид удари тормозят балканеца, а за негово злощастие това може да се трансформира в добра вест за хора като Тиаго и Евандро от вражеския " червен " лагер.

Макар, че Холмар Ейолфсон към този момент е съвсем възобновен от тежката си травма, исландецът надали ще бъде част от дербито в неделя. В центъра на отбраната още веднъж ще си партнират Нуно Рейш и Янис Каргас. В последните мачове на Левски има осезателен напредък в техния дует, което дава и огромни очаквания за качествено тяхно показване в неделя. Със сигурност борбите им с Евандро и Али Соу ще бъда впечатляващи за неангажирания футболен ентусиаст. И в случай че в ЦСКА елементарно изкарващите си картони са Малинов и Бикел, то проблематичните за Левски са тъкмо гореспоменатите. Няма да бъде невъобразим сюжет, в случай че още до почивката и двамата бъдат декорирани, което да затрудни до някаква степен и представянето им в мача.

По фланга предстоящо ще бъдат Живко Миланов и Иван Горанов. Въпросните са сърцето на " сините ". Лидерите, които най-добре могат да стимулират своите сътрудници за победа. Формацията на противника може би ще им даде по-голяма опция за пробиви в половината на ЦСКА. Капитанът на вековниците пък може и да влезе в непознато за него амплоа - голмайстор в дербито. Живко към този момент потвърди, че е добър реализатор на директни свободни удари и сигурно ще му се отдаде опция, най-малко един път, с цел да сложи на тестване Черниаускас.

Левски ще наподобява доста по-солиден в халфовата си линия, в случай че за огромния мач в края на седмицата се възвърне Хали Тиам. До този миг всички прогнози сочат, че сенегалецът ще застане до Мартин Райнов в центъра на терена. Чрез него селекцията на Петър Хубчев ще си набави нужната експанзия, която ще отговори уместно на тандема Малинов - Бикел. С две думи, в тази зона би трябвало да се приготвим за крепко ритване и 4 сигурни жълти картона.

По крилата ще нападат Паулиньо и Стаси Иванов. Както писах и нагоре, от игровото въодушевление на бразилеца зависи и цялата интензивност на " синьото " нахлуване. Като характерен футболист от Южна Америка, техничарят е неосезаем по фланга, когато има ден, и голяма дупка, в случай че мачът не му потръгне. Колегата му Иванов към момента е много млад и мъчно би се справил при обстановка, когато цялата отговорност ще падне върху неговите рамене.

В ролята на плеймейкър Хубчев най-вероятно ще заложи на Франко Мазурек. Аржентинецът към момента се настройва към спецификата на нашето състезание, като дебютът му в дербито сигурно ще бъде белязан от няколко начални минути за приспособяване към ситуацията. Звездата с №10 ще има за задача да подсигурява " синия " централен нападател с положителни извеждащи пасове, а също по този начин и да увлича тромавите Албентоса и Томаш. Алтернатива за този пост е Асен Чандъров, само че възможностите му да стартира като титуляр клонят към нулата.

От различен дебютант в огромния мач се чака много повече. Найджъл Робърта самичък подвигна летвата с положителното си показване през последните няколко кръга. Трите му попадения към този момент задължават, като неговата пъргавина ще му помогне за хубавичко идна борба с Томаш, Албентоса и Жеферсон. Холандецът ще би трябвало да показва клиничност в сюблимните мигове, защото надали ще получи безчет доста положения в дербито. От скамейката може да чакаме и включване от Дени Алар, който обаче не наподобява като добра алтернатива предвид на слабата форма, в която се намира.

1 Х 2?

И по този начин, най-вероятно това ще бъдат двете единадесеторки, които ще би трябвало да ни подсигуряват футболните страсти в неделя. С оглед на разбора до тук, има сериозен % възможност Левски да вземе най-малък триумф. Далеч по-удачно е обаче да твърдим, че равенството ще бъде приемливо и за двата гранда. Страхът от загуба ще бъде неизбежно по-голям, а в интервал като този нито Петрович, нито Хубчев биха рискували всичко, с цел да се борят обезверено за огромния успех.

Остава ни да се надяваме на добър футбол и най-много на обикновено съдийство, тъй като последното се трансформира във все по-голяма необичайност в нашата efbet Лига. /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР