Остават броени часове до началото на новогодишните празненства, традиционно съпроводени

...
Остават броени часове до началото на новогодишните празненства, традиционно съпроводени
Коментари Харесай

Как безопасно да използваме празничните фойерверки

Остават броени часове до началото на новогодишните празненства, обичайно съпроводени с празнични фойерверки, пиратки и всевъзможни други пиротехнически средства.
Освен занимателно представление, те могат да бъдат и рискови, когато не се съблюдават инструкциите за сигурност.Съществува и риск от контузии и разкъсвания на крайниците.
Експерти поучават деликатно да се ревизират опаковките на пиротехниката, като е значимо да се следи за нарушена целокупност.

Внимателно би трябвало да се четат и опътванията, както и да се съблюдават прецизно.

От 500 до 2000 лева за физически лица е санкцията за нерегламентирано потребление на пиратки в София.
За юридически лица глобите са от 3000 до 10 000 лв., показаха за Българска телеграфна агенция от Столичната община във връзка на идните новогодишни празници.
Фойерверки, пиратки, бомбички и всевъзможни пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се употребяват единствено на Нова година, до 2:00 ч. на 1 януари или след авансово подадена поръчка и позволение от районната администрация.

На новогодишния театър „ Сцена под звездите “ на площад „ Княз Александър I “, съорганизиран от Столичната община, няма да има фойерверки.

Безконтролното им потребление се отразява отрицателно на дребните деца, хората с увреждания и животните, поради мощния звук от гърмежите, припомнят от общината.

В София има над 5 хиляди деца от аутистичния набор, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и дребни деца, домашни любимци и бездомни животни, които същински страдат от безразборната приложимост на пиротехнически средства.

Всяка година животни претърпяват пострадвания или умират поради мощния звук, който може да ги докара до шоково положение и да провокира рисков стрес.
 Фойерверките водят и до отделянето на доста високи стойности нездравословни газове и замърсяват водата и почвата.
Според новия правилник 10 дни преди събитието (семейното празненство или друго) се подава заявление по пример в районната администрация, в което се показва по кое време, къде и какво пиротехническо средство ще се употребява.

Районният кмет преценя дали да даде позволение за приложимост. Наредбата не разрешава използването на пиротехника в междублоковите пространства, към лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и църкви.

Промените в Наредбата за публичния ред, с които се лимитира потреблението на пиротехника на територията на Столична община, влязоха в действие на 1 март тази година.

Изцяло се не разрешава потреблението на пиротехнически произведения в междублоковите пространства, наоколо до лечебни заведения, църкви, учебни заведения и детски градини на територията на общината, откакто 17 хиляди софиянци желаеха с петиция от Столичния общински съвет ограничение на потреблението на пиротехнически средства. Проведени бяха доста полемики, в това число и с представители на сектора и бяха регламентирани местата за потреблението на пиротехника.

Решение на Административен съд-София град от 1 ноември дефинира част от текстовете в наредбата на СОС за оскъдни. В претекстовете на съда е посочено, че според закона за оръжията и пиротехническите изделия МВР издава разрешителните за приложимост на тези произведения и следи за опазването на публичния ред.

Наредбата на Столичната община обаче упълномощава кметовете на региони и районните администрации като санкционен и контролиращ орган, откъдето идва несъгласието.

 
Столичната община апелира решението на съда и до момента в който няма дефинитивно решение, наредбата продължава да е в действие.
Ограничаване на потреблението на пиротехника има в редица страни в Европа като Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения.
 В белгийските градове Антверпен, Хаселт, Льовен, Брюж и Гент потреблението на фойерверки на Нова година е безусловно неразрешено.
Големите градове в Латвия също се отхвърлиха от фойерверките за посрещането на 2023 година.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР