Остават 9 дни за подаване на декларациите за облагане на

...
Остават 9 дни за подаване на декларациите за облагане на
Коментари Харесай

Над 36 500 варненци вече обявиха доходите си пред НАП, срокът изтича на 2 май

Остават 9 дни за подаване на декларациите за облагане на приходите на физическите лица, получени през 2022 година До този миг близо 500 000 души от са заявили приходите си пред Национална агенция за приходите.

От тях над 36 500 са от Варненска област.

Повече от 80 % от декларациите са подадени по електронен път с личен идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/. От тази опция са се възползвали 30 332 варненци, което демонстрира, че 83% от деклараторите избират да употребяват електронните услуги на Национална агенция за приходите. Над 14 800 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 83 000 са ги подали в офис на приходната организация, допълват от Национална агенция за приходите. В салоните за обслужване на клиенти в Търговско дружество Варна са признати 5 294 хартиени заявления и още 874 са пристигнали по пощенски път.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2022 година приходи от възнаграждения, даже и в случай че данъкът им е удържан в цялостен размер от платеца на прихода. Земеделските стопани и лицата, които през предходната година са получили приходи от наем или от продажба на имущество, също би трябвало да попълнят формуляра. В декларацията се показват и някои облагаеми с финален налог приходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител и други

Срокът за обявление и заплащане на налога по годишните данъчни заявления е 2 май, защото 30 април е почивен ден.

Физическите лицата, извършващи активност като търговци, да вземем за пример регулярно продават артикули в интернет за облага, в това число едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си заявления за приходите до 30 юни 2023 година

В случай че едноличен търговец или регистриран аграрни собственик, който се полза като Едноличен търговец, е получил и приходи, които не са свързани с тази му активност, като да вземем за пример от наем, те се заявяват в период до 2 май, прецизират още от Национална агенция за приходите.

Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията и заплащане на отговорностите е през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от авансово попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната организация от работодателите и платците на приходи.

Онлайн заплащането е една от най-често употребяваните електронни услуги на Национална агенция за приходите. От началото на годината досега през нея без такси са платени близо 100 млн. лева

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефоните на приходната организация: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор и в уеб страницата на Национална агенция за приходите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР