Оставаме в стачна готовност. Ще продължим нашите протестни действия, докато

...
Оставаме в стачна готовност. Ще продължим нашите протестни действия, докато
Коментари Харесай

Рекордна цена на ягодите очакват производители

" Оставаме в протестна подготвеност. Ще продължим нашите протестни дейности, до момента в който се изпълнят настояванията ни. Ние сме първите, които влязохме в казуса, само че той ще застигне всички след 1,5 - 2 месеца. Нашият сигнал е сигнал за проблеми в цялата страна и в цялата система за " Напоителни системи " ".
 
Това съобщи пред БНР Божидар Петков - ръководител на Българската асоциация на малинопроизводителите. Днес земеделци ще стачкуват с обсада на основния път Разград – Търговище поради внезапното повишаване на водата за напояване.
 
" Не желаеме безвъзмездна вода, не желаеме дарове, желаеме да си платим всичко, само че в рационални граници. Това е фрапантно нарастване. Нашият митинг желае да покаже това, че ние сме решени да се борим за цената, която беше и предходната година извънредно висока. Служебният кабинет не би трябвало да пипа цената на водата. Нека да пристигна постоянно държавно управление и да стартираме да работим, да вършим дълготрайна тактика и политики за едно поливно земеделие в България, а не да решаваме въпросите на парче ", безапелационен бе той.
 
Преди седмица в ефира на " Преди всички " зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков сподели, че страната поема ангажимент да поеме разликата в цената на водата от тази и предходната година.

По думите на Петков обаче досега нищо не се е трансформирало. " Очаквахме, че щом има такова политическо изказване, ще последват и нормативни актове към него. От 9 март, когато беше нашата среща в " Напоителни системи " до през днешния ден към този момент са 10 дни и нямаме в писмена форма удостоверение на думите на зам.-министъра. Смятаме, че това е една поредна неистина, туптене на топката. /.../ Имаме съществени терзания, че това е единствено отсрочване на времето. Нашият митинг ще започва в 11.50 ч. и дотогава е последният период. Нашата съществена цел не е да вършим митинги, а да работим и да сядаме на масата за разговор, когато имаме проблем ", сподели той.
 
 istock istock
По думите му би трябвало да стартират да поливат не по-късно от 1 април, с цел да може през май да има вкусни български плодове. Ако на ягодите да вземем за пример им сложим вода с 300% надценка, те ще са доста по-скъпи - няма да са конкурентоспособни и няма на кой да ги продадем, изясни Божидар Петков.

Зам.-министър: Доматите ще нарастнат още

При тази цена на водата, която ще се оскъпи до 720 - 800 лева на декар, кг ягоди ще бъдат на цена минимум 2.5 лв. на полето, пресметна той и посочи, че цената на рафта в магазина ще е напълно друга.
 
" Очакваме водата да бъде пусната и да поливаме, а всички договаряния и разногласия да продължат, само че да завършат с цена от сезон 2022 година ", разгласи той.
 
Земеделците упорстват още цената за напояване да е на едно и също ниво за всички аграрни производители:
 
 istock istock
" В другите региони е друга и на другите стъпала на доставка също е друга. Тъй като всички аграрни производители оперираме на едни и същи пазари, считаме, че не би трябвало да има служебно преимущество пред едни по отношение на други. Това значи ли, че хората, които получават вода на второ или трето ходило, са хора второ или трето качество? ", изясни Петков.
 
Земеделците сигнализират и за огромни загуби на вода в течове. Не считаме, че ние би трябвало да плащаме за това, безапелационен бе още той.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР