Оставаме в протестна готовност, второ денонощие голяма част от нашите

...
Оставаме в протестна готовност, второ денонощие голяма част от нашите
Коментари Харесай

Бизнесът запазва готовност за протест заради високите цени на тока

Оставаме в протестна подготвеност, второ денонощие огромна част от нашите предприятия де факто са спрели работа. Практически, всички леярни затвориха. Това разяснява в ефира на зам.- ръководителят на АИКБ Румен Радев. 

" Това са базови предприятия и прекъсването им за ден - два няма да промени нещата, само че в случай че това продължи във времето, цялата подчиненост на добавената стойност стартира да се срутва ", изясни Радев. 

Той прикани за неотложно чуване на министъра на енергетиката и ръководителя на борда на БЕХ. 

" 400 лв. на  мегаватчас беше таванът на 4 август следобяд и при тази цена ние няма по какъв начин да работим. И сега Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 работи под 50% от потенциала си. За метода, по който би трябвало да работи Топлоелектрическа централа 2, ние приказваме от години. Предупреждавахме още при започване на предходната седмица какво се случва през последните дни, в случай че някой се направи на сюрпризиран, значи въобще не е в час ", обясни още Радев. 

Четирите най-големи работодателски организации през вчерашния ден сложиха ултиматум в писмо до служебния министър председател поради рекордното повишаване на тока на енергийната борса, а тематиката влезе и в дневния ред на парламентарните диспути в пленарна зала. И работодателските организации, и депутати приканиха " Марица Изток-2 " да усили индустриалните си мощности, което е посочено като една от главните аргументи за формирал се в последните дни недостиг на свободния електроенергиен пазар и внезапното повишение на цените. 

" Марица Изток-2 " работи на по-малко от 40% от общия си потенциал за произвеждане на електрическа енергия, макар рекордно високата цена на електричеството, сподели инспекция на " Мениджър Нюз ". Централата има мощности за 1600 мегавата, само че в момента , а през вчерашния ден е било още по-малко: едвам 20% от целия й потенциал. От Министерството на енегетиката оповестиха, че са взети ограничения Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 да включи нови мощности. Така от през вчерашния ден работи и трети генериращ блок в ТЕЦ-а. Общият брой на генериращите  блокове на централата  обаче са 8. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР