Оставаме в готовност за протест. Исканията на работодателите за цената

...
Оставаме в готовност за протест. Исканията на работодателите за цената
Коментари Харесай

Работодателите: Оставаме в протестна готовност

" Оставаме в подготвеност за митинг. Исканията на работодателите за цената на електрическата енергия и природния газ ги считаме за изпълнени. Затова един огромен митинг за цена на газ и ел. сила не би бил състоятелен ". Това сподели Васил Велев, ръководител на АИКБ, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали ще се състои националният митинг на 18 май против високите цени на горивата.

" Относно митингът на 18 май има още една браншова среща на следващия ден. Много е значимо разговорът сред синдикати, работодатели и държавно управление да се води с национално представителните организации на бизнеса и служащите. Ще пресечем всевъзможни опити да бъдат подменяни националните организации със инцидентни хора, които съставляват себе си. Няма да приемем всяка рецензия към кабинета да се изяснява с Кремъл ", съобщи Велев, представен от Dariknews.bg.
" Тристранният разговор има шансове да се възвърне в европейски стандарт, който България беше постигнала ", сподели още той.

" Този митинг беше провокиран от няколкомесечните старания да реализираме разговор с държавното управление и дружно с държавните институции да намерим трайно и стабилно решение за усмиряване цените на електрическата сила и природния газ ", добави ръководителят на Българската стопанска камара Добри Митрев.
" Днес имахме градивен разговор с представителите на държавното управление и бяха анонсиране оферти за обезщетения през месец май. Категорично настояваме да има механизъм за подписване на дълготрайни контракти на налични цени ", акцентира Митрев.

Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа “ е сложил въпроса за поддръжка на предприятията от градския превоз, само че отговорът на вицепремиера Асен Василев не е бил насърчителен.

" Не получихме никакви обнадеждаващи отговори с изключение на, че държавното управление ще усили своя дял при субсидираните групи, които пътуват, като пенсионери и възпитаници, само че това е малко ", сподели той.

" Моята скромна прогноза е, че митингът ще се състои. Хората, които преди този момент говореха какъв брой добре е да се стачкува, в този момент ни изясняват какъв брой е неприятно. Лицемерието би трябвало да има някакви граници ", акцентира Манолов.

КНСБ ще остане в протестна подготвеност, в случай че всички тези ограничения не се отразят върху стоките и услугите, които използват българските жители. КНСБ ще упорства за незабавно увеличение на приходите и на минималната работна заплата. Утре на оперативната среща КНСБ ще произнесе своята дефинитивна дума за присъединяване или безучастие на митинга.

" КРИБ също ще остане в протестна подготвеност. Искам да видя дали това, което ни беше дадено, ще се случи. Преди време отново имахме среща в Министерски съвет и нищо от обещаното не се случи. Затова ние ще останем в тази протестна подготвеност. Ние не приказваме единствено за компенсацията на силата, които касаят всички – работодатели и консуматори, ние ще останем в протестна подготвеност, до момента в който не забележим угаждане на настояванията на строителите, транспортния отрасъл. Докато не забележим съгласие и че държавното управление се вслушва в тези претенции. Ако митингът се състои, на него могат а дойдат до 30 хиляди души, по наши калкулации ", сподели Кирил Домусчиев.

" Протестна подготвеност значи, че няма да протестираме на 18 май, а ще сменим датата. Това значи протестна подготвеност. Ще изчакаме утрешната среща с превоза ", посочи Домусчиев.

" Всеки може да прави еквилибристика с цифрите, само че ние през днешния ден не получихме решение, а обещания ", съобщи Красимир Дачев от БТПП.

" Днес имахме градивен разговор с представителите на българското държавно управление. Вчера бяха обявени от властта ограничения за месец май за подкрепяне. По отношение на електрическата сила декларирахме, че този вид е недопустим. Настоявахме прага да е 200 лв. и да се компенсира всичко над него. Това бе възприето от държавното управление. По отношение на природния газ всичко над цената за месец април да бъде обезщетено през май и юни ", сподели Митрев.

" Срещнахме утвърждение в държавното управление да се внесе законопроект за изменение на Закона за енергетиката, който да подсигурява, че цените за електрическата енергия след 1 юли да не са по-лоши от тези, които към този момент сме договорили ", уточни той.

Митрев чака с дълготрайни контракти за природния газ да реализираме цена по-добра от тази, която имаме сега.

Утре в 15.00 часа ще има среща с премиера за проблемите на превоза.

" По отношение на индексирането на договорите за строителство по публични поръчки се работи в посока незабавна законодателна смяна, която да докара до индексиране на цените за материали и горива ", добави той.

Васил Велев заключи резултатите от днешната среща с държавното управление:

" Постигнахме нова скица за компенсиране на свръхвисоките цени, което води до идентичен резултат с настоящите, които са ден напред. Дадена е мъжка дума от кабинета, че цените няма да са по-неблагоприятни от 1 юли. При по-високите цени, новата скица е по-добра, само че при по-ниски е малко по-лоша. Бизнесът може да възнамерява активността си. Цената на електрическата енергия ще бъде сред 220-260 лв.. Това прави предприятията устойчиви и могат да възнамеряват активността си ".

" По отношение на природния газ се търси средносрочно стабилно решение, тъй като съветският газ съставлява 40% от употребявания в Европейски Съюз. Руският газ не може да бъде сменен в кратковременен проект, а в средносрочен - мъчно Трябват няколко години от 5 до 7, а не от 3 до 5 години, с цел да се построи съответната инфраструктура. За да няма срив на европейската промишленост, би трябвало да се реализира някакъв компромис за метода на заплащане. Ако няма европейско решение на този проблем, това ще докара до свръхвисоки цени, дефицит на газ и криза в Европейски Съюз, който е нашият максимален пазар. Това ще докара неизбежно и до криза у нас. Това също беше доста значим резултат от нашата среща ", сподели още Велев.

Красимир Дачев акцентира, че синдикати и работодатели по никакъв метод със своите дейности не желаят да застрашат енергийния бранш на България.

" Никой не може да предвижда каква ще бъде цената на силата през идващите месеци. Никой бизнесмен не желае помощи и обезщетения, а да работи. Системата се бъгна в цяла Европа. Компенсациите не са ни нужни, в случай че отразяват действителната цена на електрическата енергия “, изясни Добри Митрев. Надяваме се, че препоръчаната скица на държавното управление не е дълготрайна ", добави той.

" Когато има война, прекратени вериги на доставка и газовите складове може да не се запълнят през лятото, това ще вдигне цените още по-високо. Нашият плюс е в това, че имаме лични енергийни източници, с които да покриваме личното си ползване и даже да изнасяме. Трябва да реализираме баланс и да имаме сигурна и налична сила ", сподели Митрев.

Той отхвърли обвиняванията, че митингите им са политически стимулирани. " Никой не търси политически детайл, приказваме за стопанска система. Искаме предвидимост и сигурност за всеки български жител. За какъв Кремъл? Няма политика в обикновените ни претенции да бъде възобновено това, което е конфискувано. Държавата най-сетне осъзна това нещо. Ние не търсим помощи, а желаеме да ни остават да се развиваме ", акцентира Добри Митрев от БСК.

Министър-председателят Кирил Петков, заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея се разискаха схемата за обезщетения за месец май, както и законодателни оферти, свързани със Закона за енергетиката, оповестиха от Министерски съвет.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР