Оставаме си с един Христо Стоичков да се хвалим като

...
Оставаме си с един Христо Стоичков да се хвалим като
Коментари Харесай

С Кристалина Георгиева ще се гордеем колкото с Бойко Борисов

Оставаме си с един Христо Стоичков да се хвалим като българи по света. Сред огромните уважавани имена няма да забележим нито Кристалина Георгиева, която в стремежа си към високи постове щеше да прегази своя сънародничка в конкуренцията за Организация на обединените нации, нито Бойко Борисов, който имаше упоритостта да стане доайен в Европейския съвет след предстоящото отдръпване на Ангела Меркел.
Двамата си партнираха, до момента в който смятаха, че вървят по победоносен път. След раздалечаването си имат късмет още веднъж да се съберат, само че

в бранша на залязлата популярност

Бойко Борисов потегли надолу преди 5 години след неуспялата случка на Кристалина Георгиева да измести с негова поддръжка тогавашната шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова от състезанието за общоприет секретар на Организация на обединените нации. Георгиева съумя единствено в едно - да попречи на Бокова, само че в класацията сподели по-лош резултат от нея и това бе първият знак, че в неистовата си упоритост за високи постове няма съмнение да загърби ползите на България. Като последица трябваше да напусне поста си на еврокомисар от България. А наказването за Борисов бе, че неговата любимка Цецка Цачева загуби месец по-късно президентските избори през 2016 година и отвори път на Румен Радев, който е днешният му призрачен сън.
Това са остарели работи, само че с настоящи последствия, тъй като човек може да си сменя постовете, само че нрава си - в никакъв случай. За да избави към този момент повредения си престиж, Кристалина стартира да се озърта в оня миг за различен висок пост, само че не видя уместно вакантно място. Тогава употребява връзките си в Световната банка, където работеше като вицепрезидент от 2008 до 2010 година, преди да отиде в Брюксел, и се върна във Вашингтон на основан особено за нея пост - основен изпълнителен шеф. Длъжността имаше неразбираеми функционалности, само че оправдаваше предназначението си - да избави престижа ѝ. Освен това ѝ послужи за трамплин към идващия ѝ пост - ръководител на Международния валутен фонд, който по принцип не можеше да заеме, тъй като през 2019 година към този момент бе надхвърлила пределната позволена по правилник възраст от 65 години. Но тя бе единствена кандидатка, която се съревноваваше единствено със себе си. Освен това френският президент Еманюел Макрон бързаше да изтегли своята сънародничка Кристин Лагард, с цел да я прати от МВФ отпред на Европейската централна банка, и неговият напън оказа помощ на Кристалина да се възползва от компромис по изключение.

Дотук бе възходът ѝ,

което по никакъв начин не е малко. Но в случай че човек се изкачва в кариерата по стълба, слизането му става с асансьор. Оказа се, че Кристалина не е била по-различна в интернационалните институции от това, с което се запомни в България. От средата на септември тя е в центъра на международен скандал, засягащ освен нея, само че и реномето на Световната банка. Банката спря международната ранглиста Doing Business (Условия за правене на бизнес), тъй като самостоятелен отчет разкри, че тя дружно с дясната си ръка Симеон Дянков (който е един от основателите на класацията през 2016 г.) са манипулирали през 2018 година (а той и през 2020 г.) данните за Китай и други страни, с цел да ги показват в по-привлекателна за бизнеса светлина.
В отчета написа за недодялан напън върху специалистите освен да работят срещу съвестта си, само че и да запазят безмълвие. "Натиск, упражняван от основния изпълнителен шеф Георгиева и нейния консултант господин Дянков, с цел да се създадат съответни промени в данните за Китай за да подобрят класирането му тъкмо по същото време, когато страната се чака да играе основна роля в акцията за увеличението на капитала на Банката ". Специална глава е наречена "Токсичната просвета на Doing Business и страхът от отмъщение ". В нея написа, че "служителите са съзнавали, че рискуват работата си, в случай че се опълчват на разпореждане от основната изпълнителна директорка " и че "г-н Дянков обществено е заплашил екипа с връзки на високо ниво, с цел да намери всеки, който се оплаче от него ".
Първата реакция на Кристалина Георгиева бе да изрази "принципното си противоречие с констатациите и тълкуванията в следствието на нередностите в данните ". Но едно голословно изказване не може да анулира цялостен отчет, зад който стоят огромен брой експерти и очевидци, освободени към този момент от страха си от нея и знаещи, че от едната страна на везната е нейната известност, само че от другата е тяхната.

Или тя ще загуби работата си, или те

Затъркалял се един път, абсурдът не може да спре по нечие разпореждане и евентуално ще провокира лавина. Първите изявления в най-авторитетни международни издания демонстрираха, че няма да има състрадание към шефката на МВФ, тъй като бизнесът е доста сензитивен на тематика операции, когато също така става дума за доста пари. Авторитетното интернационално икономическо издание "Икономист " измисли даже наименование на абсурда посредством игра на думи Kristaleana, в което съчетава името ѝ с думата lean (накланям, демонстрирам користолюбие, само че също и накланям се). От една страна, прегрешението ѝ е, че е показала користолюбие, а, въпреки това, е възмездието, тъй като столът ѝ се е килнал.
Днешните несгоди на Кристалина Георгиева имат за нас единствено ретроспективно значение, тъй като за нея се приказва, че е предложила на Бойко Борисов да направи Симеон Дянков финансов министър в първото си държавно управление през 2009 година Той се запомни с обещанието да ни сервира постна пица и го извърши. След това се запиля по интернационалните финансови институции. Но ни остана Борисов с още два мандата и продължение на линията да изстисква каквото може от обществото и да го разпределя в своите кръгове.
Докато Кристалина беше в Европейската комисия, нямаше никакъв късмет Борисов да бъде изобличен в брюкселските отчети като мотор на корупцията на високо ниво, която се описваше единствено безадресно. След нея защитната задача бе поета от Мария Габриел и бе доведена до логически край посредством обезсмисляне на отчетите по Механизма за съдействие и инспекция. Този механизъм още не е разгласен за мъртъв, само че е натикан като скелет в брюкселски долап.
Интересно е, че в същия ден (16 септември), когато излезе сериозният за Кристалина отчет, Брюксел за пръв път призна, че не си е приключил работата в България за битка с корупцията. Сякаш Световната банка и Европейската комисия прогледнаха по едно и също време, с цел да ни покажат ръка за ръка Кристалина и Бойко. Но разочарованието им от тях е прекомерно закъсняло. Българите ги изпревариха.

Светослав Терзиев, "Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР