Остава възможността болниците да налагат такси и да искат доплащане

...
Остава възможността болниците да налагат такси и да искат доплащане
Коментари Харесай

Болниците пак могат да искат доплащане за всичко след намесата на Лъчезар Иванов от ГЕРБ

Остава опцията лечебните заведения да постановат такси и да желаят доплащане за каквото преценяват по време на хоспитализацията на пациентите. Положението се бетонира след второто гласоподаване на измененията в Закона за медикаментите в Народното събрание, с които се променя и този за здравното обезпечаване.
След доста сигнали и случаи на неоснователни и неуместни такси в лечебниците - като прилагане на безжичен интернет или тв приемник в стаята, от Министерство на здравеопазването бяха конкретизирали при какви случаи може да се желае доплащане от пациентите.
Здравното министерство оферираше доплащането да е единствено за по-добри битови условия, обслужване и избор на екип.
Между двете четения обаче по предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов текстът беше изменен и категорично написаните случаи отпаднаха, което действително остави опцията лечебните заведения да постановат такси на пациентите за каквото преценяват, оповестява 24 часа.
Други значими промени в Закона за медикаментите
Шофьорите, предизвикали злополука след приложимост на алкохол или опиати , ще заплащат сами за възможното си лекуване в болница. Ще заплащат и за това на наранените от тях хора.
Тя важи и за всички други обстановки, при които човек съзнателно е увредил своето или непознато здраве, в това число след приложимост на опиати и алкохол.
Полицията ще подава към националната и районните здравни каси информация за лицата, а те ще имат месец да възстановят на НЗОК разноските по лекуването.
На пациенти с редки болести , при които са приложени всички вероятни лекарства без резултат, лекарите към този момент ще могат да изписват пробни медикаменти. Касата обаче няма да заплаща за тези лекарства, разноските ще се покриват от пациента или болничното заведение.
От Българска социалистическа партия настояха касата да покрива пробното лекуване, тъй като то би било непостижимо за обособения пациент, само че предлагането не се одобри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР