Остава в сила извънредното положение в Пирот заради инцидента с

...
Остава в сила извънредното положение в Пирот заради инцидента с
Коментари Харесай

Остава в сила извънредното положение в Пирот


Остава в действие изключителното състояние в Пирот поради случая с товарния трен цялостен с амоняк, който дерайлира в прилежаща Сърбия, съобщи Нова тв.

Все още е спряно придвижването по автомагистралата към сръбската столица. Като колите, които пътуват към Ниш и Белград, би трябвало да минават по обходен маршрут през Бела Паланка.  

В Пирот, тази заран се събра Кризисният щаб, който би трябвало да реши дали ще анулира изключителните ограничения. 

Властите в Сърбия сложиха мобилни станции, с цел да мерят замърсяването на въздуха. А за NOVA зам.-кметът на Пирот разгласи, че щабът е взел решение да остави  амонякът да изтече, след което ще стартира интервенцията по повдигане на цистерните. 

Сред 6-мата българи, попаднали в непрогледната мъгла, е и семейство с дете. Те оставят колата си, даже без да вземат персоналните си документи, с цел да избягат от рисковата зона.

“Те попадат в една спешна обстановката, когато пътувайки умерено по автомагистралата и внезапно попадат в един облак, много непроницаем. Ние имахме връзка с въпросните хора, които имаха потребност от издаване на пасаван, в случай че не беше обезпечен достъп до автомобила им ”, сподели в ефира на NOVA Димитър Цанев, консул на България в Ниш 

Те съумяват да вземат документите си. а един българин е бил настанен в нишкия Клиничен център.

“Той също е напуснал автомобила си, бил е посрещнат от екип на Спешна помощ и е закаран в Ниш. Бил е прегледан, освободен е от здравното заведение и през днешния ден се чака да замине за България ”, удостовери Цанев. 

Работата на терен продължава. През нощта бяха сложени 2 мобилни станции в Пирот. Те са в индустриалната зона на града и наоколо до мястото на случая.

В взаимозависимост от регистрираните данни управляващите ще вземат решение дали да разхлабят ограниченията в града  и по кое време цистерните на бъдат изтеглени. 

“Всички станции, които поставихме, демонстрират, че амонякът е в естествени параметри и че няма никакво замърсяване след случая ”, каза зам.-кметът на Пирот Милош Цолич. 

Взето е решение амонякът да бъде оставен да изтече от пробитата цистерна, тъй като се изпуска в дребни количества и е безвредно за популацията. 

“Амонякът и в този момент излиза, а въпреки това той е мощно запалителен. Голям риск е да пуснем колите по автомагистралата и обстановката би трябвало да се реши деликатно ”, сподели още Цолич.

Заради случая българските управляващи също сложиха мобилна станция в региона на Калотина, на наша територия също не са регистрирани превишения. 

“В момента юг/югоизток е вятъра в Пирот, което демонстрира, че няма заплаха за България, само че въпреки всичко всички служби в България са заели позиция,  с цел да можем да създадем ранно предизвестие към популацията за приближаващ подобен облак от амоняк превантивно ”, сподели Красимир димитров, шеф “Аварийна помощ ” към Столична община. 

Съветът на управляващите е да не се пътува до Пирот и през днешния ден.

До момента са доказани 2 жертви. Властите занапред ще прецизират дали първата жертва е умряла поради сърдечни проблеми, или от натравяне.  

Другата жертва е турски жител - водачи на тир. Той излиза от транспортното средство и потегля да бяга поради гъстия пушек, само че губи ориентировка и пада от моста. 

По-късно тялото му беше открито в реката.

По последни данни изключителното състояние в Сърбия ще остане до тогава, до момента в който не бъде отстранена композицията от релсите. 

По-късно ще стане ясно, по какъв начин ще вървят децата на учебно заведение - онлайн или присъствено.

Според кмета на Пирот отговорност за обстановката има “Сърбия карго ” - компанията занимаваща се с железопътния транспорт в страната. 

Измерени са и индикаторите на въздуха и водата. Те са доста положителни. Властите са безапелационни -  няма причина за суматоха в града. Гражданите могат да видят резултатите онлайн на електронна страница.

100 единици е граничната стойност за съществуване на амоняк във възбуденост сега тя е 17/18 единици. 

А автомагистралата ще бъде отворена незабавно щом спре да изтича амонякът. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР