Остава в сила частичното бедствено положение в 5 села в

...
Остава в сила частичното бедствено положение в 5 села в
Коментари Харесай

След рекордните 191 литра на квадратен метър дъжд: Безсънна нощ в Карловско

Остава в действие частичното бедствено състояние в 5 села в община Карлово след пороите. През цялата нощ останаха под наблюдаване сериозните сектори по течението на придошлата река Стряма, оповестява

В друга степен са потърпевши всички села, които са ситуирани по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма , е паднало най-голямото количество дъжд - рекордните 191 литра на квадратен метър.  Разрушени са няколко моста, водите повлякоха по пътя си дървета, коли и мебелировка, огромни са провалите по инфраструктурата, към момента няма електрозахранване.

Най-сериозно потърпевши са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, само че към момента има блокирани хора.

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни артикули, вода и други средства от първа нужда на наранени от наводнението и на избавителните екипи - пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Със прекъсването на преваляванията се чака и последователно спадне на речните води, само че занапред следва да се създадат огледи  и да се реши по какъв начин ще работят през днешния ден спешните групи.

В взаимозависимост от ситуацията тази заран ще бъде направена преценка и дали да бъде подложен краткотраен мост в сектора Богдан - Московец. 

Жителите на Богдан и Каравелово се оказаха изолирани и се наложи избавяне на десетки хора с хеликоптер . Тежка е ситуацията и в селата Розино, Столетово и Московец.

Безсънна нощ за жителите на село Каравелово. 36 души са били евакуирани през миналата нощ, оповестява.

Директорът на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита " в Столична община Красимир Димитров сподели, че разчистването на селото ще продължи и през днешния ден. Спасителните екипи ще претърсват и къщи за бедстващи локални поданици. По думите му хеликоптер все още би бил необходим само за доставка на хранителни артикули. На място има и алпийски отряд.

В прилежащото село Богдан армията ще активизира своите сили, с цел да окажат помощ на останалите там към 50 души. То продължава да бъде откъснато от света.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР