Oстава само да настане суша в Европа и коктейлът ще

...
Oстава само да настане суша в Европа и коктейлът ще
Коментари Харесай

Възможно е световните цени на храните да нараснат в диапазона от 8 до 20 на сто | Инвазията в Украйна застрашава бъдещите реколти

Oстава единствено да настане суша в Европа и коктейлът ще е подготвен за настъпване на историческа продоволствена рецесия по света.

Това означи нeoтдавна търговец на първични материали, подхранвайки опасенията за очертаващ се дефицит на храни, написа Българска телеграфна агенция.

Цената на пшеницата, която набъбна до най-висока историческа стойност от началото на войната в Украйна, доближи през вчерашния ден нов връх от 435 евро на звук, откакто Индия разгласи ембарго за износа на зърнената просвета.

Инвазията в Украйна заплашва бъдещите реколти, а някои страни разчитаха на индийската пшеница, с цел да се компенсира спадът на производството на украинско жито. Делхи аргументира възбраната за износа с предстоящата гореща вълна, която може да понижи националния рандеман на зърно, показва профилираното издание Boursier.com.

Температурите доближиха 50 градуса в някои региони на Индия през последните седмици, Европа също бие паника.

Големи индустриални райони във Франция и Съединени американски щати към този момент страдат от сушата, което слага под въпрос прогнозите за реколтата. Според някои специалисти началото на този сезон наподобява на това през 1976 година А за тази седмица се чака в огромна част от Южна Франция термометрите да доближат 35 градуса.

От своя страна американското министерство на земеделието заяви предходната седмица, че чака международните ресурси от жито за интервала 2022-2023 година да спаднат до най-ниско ниво от шест години. " Налице е комбиниране на невиждани фактори, което е доста обезпокоително ", разяснява анализатор в Лондон. Сред тях са продължаващите огнища на КОВИД-19 в Китай и доказаното първо огнище на болестта в Северна Корея. Там също епидемията настава, в миг когато страната се бори със сушата, а севернокорейският водач Ким Чен-ум предизвести за доста напрегната обстановка с прехраната.

В Украйна се предвижда добивът от идната беритба на пшеницата да намалее доста спрямо 2021 година Очаква се да бъдат създадени 21 милиона тона пшеница тази година, което е с 12 милиона по-малко спрямо предходната година. Като цяло сред 20 и 30 % от зимните посеви от пшеница, царевица и слънчоглед най-вероятно няма да бъдат засяти или няма да бъде събрана реколтата в Украйна през сезона 2022-2023 година В същото време се чака съветският експорт още повече да бъде нарушен от интернационалните наказания.

От друга страна Москва продължава блокадата на украинските пристанища, което затруднява търговията. Сред изложените на максимален риск поради продоволствената си взаимозависимост са Египет, Сомалия и Демократична република Конго. Големите селскостопански сили, в това число Европейски Съюз, Съединени американски щати, Канада и Австралия, дадоха обещание да подсигуряват международната продоволствена сигурност макар разтърсванията, провокирани от съветската инвазия в Украйна, заяви Агенция Франс Прес. " Ангажирани сме да работим дружно, с цел да подсигуряваме, че има задоволително храна за всички, в това число за най-бедните и най-уязвимите хора, пишат 51 членове на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО) в взаимно изказване, като в същото време дават обещание да запазят пазарите на храни отворени.

Възможно е международните цени на храните да набъбнат в диапазона от 8 до 20 на 100 в подтекста на войната в Украйна, предвижда ФАО, предупреждавайки за предстоящо нарастване на недохранването в международен проект. Русия е най-големият експортьор на жито, а Украйна е на пето място. Двете страни общо доставят над една трета от международния експорт на зърно. Вероятните нарушавания на селскостопанската активност на тези два огромни експортьора могат съществено да влошат хранителната неустановеност в интернационален мащаб, предизвести генералният шеф на ФАО Ку Донгю. Организацията напомня, че Русия е и огромен експортьор на торове.

Според ФАО 50 страни, огромна част от които са измежду най-бедните в света, зависят от Русия и Украйна за 30% от снабдяването си с жито и ще бъдат извънредно уязвими на тази рецесия. Още 8 до 13 милиона души може да страдат от недохранване по света през 2022-2023 година, предизвестява организацията, акцентирайки по-конкретно Азиатско-тихоокеанския район и Африка на юг от Сахара.

В петък Ку Донгю насочи апел към най-големите развити стопански системи да вземат ограничения, с цел да предотвратят дефицит на храни, заяви виетнамската осведомителна организация ВИА (VNA). По думите му спорът в Украйна е потвърдил нуждата от интернационалните старания за ограничение на повишаването на храните, застрашаващо бедните страни в Африка и Азия. Ку Донгю сподели това в границите на подготовката на срещата на върха на страните от Г-7 идния месец в Германия, на която ще бъде разисквано фрапантното повишаване на цените на храните.

Управителят на Bank of England Андрю Бейли предизвести през вчерашния ден по време на чуване в Народното събрание, че мощен скок на продоволствените цени може да има апокалиптични последствия за най-бедните пластове от обществото и за международната стопанска система, заяви Ройтерс. Бейли означи, че всяко деяние на държавните управления за освобождение на износа на годишна продукция от Украйна към пазарите би било от изгода.

В отговор на рецензиите, че централната банка не е съумяла да овладее скока на цените в страната, той акцентира, че Bank of England не е могла да планува поредицата шокове, провокирали високата инфлация, като войната в Украйна, казуса с доставките, утежняването на здравната конюнктура в Китай и забележителното стесняване на работната ръка във Англия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР