Остава по-малко от седмица до президентските избори. Според социолозите Владимир

...
Остава по-малко от седмица до президентските избори. Според социолозите Владимир
Коментари Харесай

Социолозите дадоха прогноза за президентските избори в Русия

Остава по-малко от седмица до президентските избори. Според социолозите Владимир Путин ще завоюва конкуренцията с резултат от към 80%. В същото време останалите претенденти за президент ще завършат акцията в режим „ фотофиниш “. До това мнение стигнаха политолози и социолози по време на кръгла маса в Експертния институт за обществени проучвания: „ Президентски избори 2024: дефинитивна прогноза “.

„ Според нашите калкулации на идните президентски избори в Руската федерация чакаме изборна интензивност от към 71%. Също по този начин, съгласно нашите калкулации, Владимир Путин ще завоюва тези избори с резултат от към 82% “, сподели Валери Федоров, общоприет шеф на ВЦИОМ, по време на полемиката.

„ Следващите трима претенденти са много близо един до различен, разликата сред тях е дребна. Очакваме Николай Харитонов (КПРФ) да бъде на второ място с резултат от към 6%. На трето място чакаме да забележим Владислав Даванков ( “Нови хора ”) с резултат също към 6%. На четвърто място виждаме Леонид Слуцки (ЛДПР) с резултат от към 5% “, добави той.

Според специалиста изчисленията на ВЦИОМ вземат поради освен отговорите на въпроса дали хората ще отидат до урните или не, само че и информираността за обстоятелството, че се организират избори, интереса към изборите, претекстовете за гласоподаване - дали съществува или не, дали човек може да изясни за какво отива да гласоподава.

Три са интригите в сегашните избори, счита Лариса Паутова, лекар на социологическите науки, ръководещ шеф на планове във Фондация " Обществено мнение ". „ Първата конспирация е, че прогнозната изборна интензивност се чака да бъде към 69,8%. Това е висока цифра. Второто – съгласно прогнозите Путин ще набере 80,8%. Трето – тясна листа, непосредствен кръг от претенденти за второ място. 5,7% - това е резултатът, който чакаме за Харитонов. Слуцки е идващ с дребна разлика с 5,6%. А на четвърто място е Даванков с 4,6%. Това е в действителност завладяващо за електоралните изследвания “, означи тя.

На собствен ред Виктор Потуремски, шеф по политически разбори в Института за обществен маркетинг (ИнСоМар), предвижда изборна интензивност от 71–73%. „ Въз основа на резултатите от гласуването за Путин чакаме 80,2%. Основна остава интригата към второто място. Резултатът от гласуването за Харитонов е към 6,3%, за Слуцки – 5,6%, за Даванков – 5,1%. При развалените бюлетини социолозите на ИнСоМар чакат цифра от 2,8% “, добави анализаторът.

„ Онези 80%, които съгласно социолозите Путин печели на изборите, корелират с огромен брой настоящи фактори на акцията. Неговата доминация в семантичния дневен ред е безспорна. Това може да се свърже с консолидацията на обществото и с доста високо равнище на поддръжка, което ни разрешава да приказваме за оптималната непринуденост на социологическите данни “, споделя Алексей Чеснаков, началник на научния съвет на Центъра за политическа обстановка.

Според него въз основа на персоналните фактори и качеството на претендентите може да се каже, че единствено Путин е показал лидерски качества, до момента в който останалите трима претенденти са следвали дневния ред на Путин. „ Кандидатите от втория ред имаха прекомерно мощна връзка с партиите и това ни дърпа малко обратно на президентските избори “, уточни той и добави, че интригата на изборите е и в това по какъв начин ще се показват районите. „ Има интерес към гласоподаване в нови райони, които ще избират президент за първи път, до момента в който са част от Руската федерация.

„ Путин явно изпитва позитивна динамичност, рейтингът му пораства. Важно е също, че Путин показва сила, притежаване на материала даже в нюанси, възприятие за комизъм и самоирония. Той сподели повече хъс от новодошлите на политическото поле. Основната жертва на този напредък е КПРФ. Партия „ Новите хора “ се озовава един до друг с двете най-стари партии, само че нейният триумф е неоспорим “, споделя Евгений Минченко, президент на информационния холдинг „ Минченко Консултинг “.

„ Виждаме цялостен консенсус измежду социолозите. Резултатът на претендент Путин явно минава границата от 80%. Високата изборна интензивност демонстрира ясна проява на консолидация на обществото. С огромна възможност акцията върви по пътя на референдума, такава изборна интензивност удостоверява всички наши упования “, заключи модераторът Фирдус Алиев, ръководещ шеф на ЕИСИ за взаимоотношение с експертната общественост.

„ Ако приказваме за второ място, тогава Харитонов се бори за него, защото комунистите имат своя електорална база. Що се отнася до Слуцки, можем да предположим, че неговият резултат ще бъде по-висок от този на сътрудника му от втория ешелон от партията " Нови хора " и надлежно третото място. Даванков нямаше задоволително запаси да усили електоралната си база и има всички шансове да заеме последното място “, счита анализаторът.

„ Трябва обаче да направя ангажимента, че всяко събитие в оставащите дни може да промени подреждането на претендентите във втория ешелон. Между Харитонов, Даванков и Слуцки разликата е десети от %. Мисля, че ги чака конвенционален „ фотофиниш “, заключи той.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед16478Д-р Вихра Павлова: Битката САЩ-Китай в облачното пространство?Алтернативен Поглед6854Д-р Владимир Трифонов: Китайският модел за световно развиване -  опция за непоклатимост и стопански растежАлтернативен Поглед30966Активно българско присъединяване на представители от Политическа партия АБВ - част от " ЛЕВИЦАТА! ", на Младежкия фестивал в СочиАлтернативен Поглед9811Проф. Захари Захариев за книгата на Си Дзинпин " Управлението на Китай " и за " Двете сесии " на КНРАлтернативен Поглед15473Проф. Боян Дуранкев: Бъдещето на Европейския съюз и България в подтекста на въздействието на Азия и КитайАлтернативен Поглед163054Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127010Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед94368Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед89865Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед83427Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАвтор
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР