Остава по-малко от месец до великденските празници и на фона

...
Остава по-малко от месец до великденските празници и на фона
Коментари Харесай

Габриела Руменова: Вдигането на цените за Великден е неморално, но не е нелоялна практика

Остава по-малко от месец до великденските празници и на фона на инфлацията българите се замислят какво ще включва обичайна им софра . Очакванията им са и тази година цените на яйцата и агнешкото да бъдат вдигнати за празничните дни. Нелоялна процедура ли е това? Отговорът на този въпрос даде основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова за Искра.бг , а точно:

„ Когато е оповестена избрана цена и тя не е съпроводена от някакво обръщение, че е понижена, а просто си е действителната цена – това не е нелоялна процедура, тъй като това е цената, която търговецът е решил да разгласи и пробва да продаде своята стока на нея, отчитайки всички условия – че хората са по-склонни в този момент да го купят това нещо, то е обвързвано с традициите на българина. “

 Агнешко месо
Агнешко месо. Снимка: Pixabay

Според Руменова повдигането на цените на стоките , които обичайно се поставят на трапезата, тъкмо около празниците, е аморално и е морално укоримо .

„ В последна сметка концепцията е схемата да не бъде „ ден година храни “, а българите да бъдем по-солидарни и по-чувствителни към традициите. Трябва да бъдем по-чувствителни към традициите и в тези дни да не се подхожда по този аморален метод, само че не е законно нарушаване и няма по какъв начин да се откри правно съображение това да бъде глобено “, означи още тя.

Експертът регистрира, че това, което сега се следи като потребителско държание, е хората се се лимитират . Те споделят:

„ Ще се лиша, тъй като съм пенсионер. “

„ Сега опциите ми са по-малки и ще си взема по-малко количество. “

 Яйца
Яйца. Снимка: Pixabay

По този мотив от „ Ние, потребите “ поучават :

„ В случай, че цените в действителност се окажат доста високи, тъй като мъчно може да се предвижда какво ще се случи в тези дни, съветът ни е – малко по-ограничено консумирайте, въпреки и присъщите за тези празници артикули, тъй като ще има и други празници, и други дни, в които ще могат да купят на доста по-изгодни цени. Идеята ми е не да се стеснява потреблението, а да се заобикаля правенето на непотребни разноски непременно. “

Отсега потребителите могат да стартират да наблюдават цените , да видят с какъв брой ще бъдат вдигнати и да преценяват какво количество си коства да закупят от даде артикул, разяснява още Руменова, добавяйки: „ Също по този начин може да помислят дали не си заслужава да заменят някои артикули, които обичайно са добре продаваеми в тези дни с други, които не наподобяват толкоз атрактивни, просто, тъй като не са се наложили като традиция, само че също могат да свършат работа и да доведат до едно нашарване на трапезата, която обичайно наподобява по един метод. “

Специалистът посъветва още хората да не се предоверяват на промоциите , които обичайно съпътстват офертите в тези дни, тъй като може да се окаже, че за доста къс интервал , търговецът е вдигнал цената , стоката я няма или вниманието се насочва към друга.

„ Всеки случай, в който има завишаване на цените за малко и по-късно понижаването им, с цел да се разгласи понижение, което действително е фиктивно, е нелоялна комерсиална процедура. Когато приказваме за артикули, които не са хранителни, законът задължава търговците да са продавали стоката на остарялата цена преди да разгласят понижението един месец. Ако приказваме за хранителни артикули, които са бързоразвалящи се, би трябвало най-малко 7 дни стоката да е била продавана на остарялата цена. В противоположен случай се смята, че понижението е нереално и това е нелоялна комерсиална процедура, тъй като потребителят е заблуждаван за понижение, което на процедура не съществува. “ , заключи Руменова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР