Остава по-малко от месец до Великден. Каква ще бъде цената

...
Остава по-малко от месец до Великден. Каква ще бъде цената
Коментари Харесай

Симеон Караколев пред Искра.бг: Нищожно ще бъде увеличението на цената на агнешкото месо за Великден

Остава по-малко от месец до Великден . Каква ще бъде цената на агнешкото месо , ще има ли повишаване и на какво се дължи той? За отговорите на тези въпроси от Искра.бг потърсихме Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Почти незабележим ще бъде растежът на цената на агнешкото месо по отношение на предходната , разяснява съпредседателят на НОКА Симеон Караколев . Той посочи, че в случай че предходната година агнешкото се е търгувало сред 8 и 10 лв. за кг от фермите , тазгодишната му стойност ще бъде сред 9 и 12 лв. за кг . По думите му в магазините цената не би трябвало да надвишава повече от 24-25 лв. за кг , добавяйки, че въпреки всичко крайното решение е на търговците.

„ В последна сметка рискът си е за тях, тъй като в един миг може потребителят да не купи месото и да стои непродадено. “

В съпоставяне с предходната година цената е вдигната с не повече от 10% , като растежът е нищожен в подтекста на нарасналите разноски, регистрира Караколев, добавяйки:

„ Овцевъдите също са наясно, че българският консуматор не е чак толкоз състоятелен, с цел да пазари агнешко над 30 лв. кг. “

Симеон Караколев изясни, че фуражите са поскъпнали с към 60% и поради това животновъдите са били принудени да покачат и цената на продукцията си.

„ Миналата година по отношение на огромните разноски с фуражите и електрическата сила се вкара една държавна помощ в размер на над 400 милиона лв. и с помощта на нея цените не се преекспонират с 60%. Тази помощ ще продължи и тази година. В момента 50% от нея се приготвя за погашение, с цел да може да се тушират отрицателните последствия от войната в Украйна. “

На пазара ще доминира най-вече българското месо и не е нужно да има записване за него по магазините, каквато наклонност се следи в последно време.

„ Записването касае дребните квартални магазини, които по този начин или другояче обслужват строго избран тип клиентела. В огромните вериги и огромните магазини това нещо не е по този начин. (…) Има задоволително български агнета, които да задоволят потреблението. “

На въпрос по какъв начин да бъде разпознато прясното месо , Караколев прикани да се търси синия щемпел и агнешкото да бъде с прелестен розов цвят.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР