Остава дилемата присъствено или дистанционно за много училища в Европа.

...
Остава дилемата присъствено или дистанционно за много училища в Европа.
Коментари Харесай

Как тръгват на училище в Европа?

Остава алтернативата " присъствено или отдалечено " за доста учебни заведения в Европа. На доста места образователната година стартира при започване на септември и към този момент е ясно по какъв начин ще се върнат учениците.

Обща формула няма, само че всички се сплотяват към тезата, че децата би трябвало да учат в клас и дружно, а не у дома и сами.

В Германия - учебните заведения отварят порти при започване на септември. В тях към този момент са приготвени бързи антигенни проби за COVID-19, с които два пъти седмично ще се тестват учениците. Маските ще са наложителни в час и в коридорите. На всеки 20 минути класните стаи ще се проветряват, най-малко по 3 минути. Напълно имунизирани са 59% от популацията.

И белгийските възпитаници стартират на 1 септември. Ускорено се имунизират младежи сред 12 и 18 години, задачата е колкото се може повече от тях да бъдат ваксинирани до началото на образователната година. Отпада носенето на маска от учениците в главните учебни заведения, с изключение на в Брюксел, където имунизираните са по-малко. Имунизираните са над 69 %, за учителите няма условие за проби или имунизационни документи.

Във Франция се връщат в клас на 2-ри септември. Повече от 55% от децата сред 12 и 17 години към този момент са получили 1-ва доза. Маските са наложителни за учениците сред 6 и 11 години. В междинните и горните класове единствено инфектираните и контактните неимунизирани възпитаници ще учат отдалечено, само че единствено за интервал от 7 дни. С цялостна имунизация са 56% от французите.

В Чехия 1-вият звънец ще удари на 1-ви септември. Преподаватели, които не са имунизирани, ще се ревизират с антигенни проби, за лична сметка. За учениците е планувано всеобщо тестване на два пъти. Маските са наложителни единствено в коридорите. С две игли са близо 53% от чехите.

В Гърция учебните заведения отварят на 13 септември. Учителите ще би трябвало да показват документ за имунизация или документ, че са преболедували през последните 6 месеца или два пъти седмично да се тестват.

70% от педагозите са ваксинирани. Маските в затворените пространства - класни стаи и общи елементи, са наложителни. 52% от гърците са имунизирани.

В нито една от посочените страни няма обвързване сред растежа на заболеваемост и формата на образование. Целта е децата да не стават заложници на пандемията и да няма изгубено потомство.

Организации като Уницеф и Юнеско приканиха държавните управления образователните заведения да са последните, които затворят и първите, които проработят още веднъж, ако се наложи цялостно затваряне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР