Остаряването е неизбежна част от живота. Въпреки това нашите навици

...
Остаряването е неизбежна част от живота. Въпреки това нашите навици
Коментари Харесай

Неща, които състаряват по-бързо мозъка

Остаряването е неизбежна част от живота. Въпреки това нашите привички могат да забавят или ускорят този развой. Обръщаме внимание на белите коси, бръчките по лицето, само че забравяме, че мозъкът също старее. Кои наши привички, с изключение на тютюнопушенето и приема на алкохол, форсират този развой?

Недоспиване

Колко часа сън на нощ си осигурявате? Пълноценният сън е извънредно значим, тъй като хормоните в организма работят за контролиране на телесната температура, метаболизма и други функционалности, които оказват въздействие върху здравето на мозъка и здравето изобщо. Ако не спите задоволително, това форсира процеса на стареене на мозъка.

Консумирате нездравословни храни

Ежедневието ни е забързано, постоянно хапваме на крайник и то не всеки път здравословни храни. Бургери, пържени и пакетирани храни, сладкиши... Мозъчните кафези се нуждаят от здравословни храни, които да подкрепят функционалността им. Тук може да видите няколко потребни храни за мозъка.

Не спортувате постоянно

Колко постоянно спортувате? Според редица изследвания постоянните спортни интензивности усилват капилярното развиване в мозъка. Това разрешава на мозъка да има по-добро кръвоснабдяване и да получава нужните му хранителни детайли.

Избягвате прегръдките

Колко постоянно прегръщате обичаните ви хора, домашния любим? Ако го вършиме рядко, знайте, че избягването на сходни милувки усилва равнищата на кортизол – хормон на напрежението, който вреди на мозъка.

Не четете, не учите нови неща

Хобитата, четенето на книги, играенето на настолни игри, придобиването на нови познания, поддържат мозъка деен. По този метод той се упражнява, а това забавя процесите на стареене.

Стрес, липса на релакс

Според специалистите от Университета в Торонто, колкото по-малко релаксирате, толкоз по-напрегнати ще бъдете. Доказано е, че хората, които са изложени повече на стрес, страдат от тревога, изпитват и повече проблеми с паметта. Освен това продължителният стрес може да увеличи риска от заболяването на Алцхаймер. Затова с изключение на задоволително сън, не забравяйте да релаксирате посредством масаж, йога, ароматерапия и т. н. Това ще ви помогне да преборите напрежението и да забавите стареенето на мозъка. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР