Остарелият автомобилен парк е една от причините за високия пътен

...
Остарелият автомобилен парк е една от причините за високия пътен
Коментари Харесай

100 години ще са нужни, за да се обновят автомобилите у нас

Остарелият авто парк е една от аргументите за високия пътен травматизъм у нас, демонстрира изследване на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " по план Baseline, финансиран от Европейската комисия. Целта е да се набележат ограничения за понижаване на " черната пътна статистика ".

Оказва се, че едвам 1% от автопарка у нас е от нови коли. През 2019 година делът на новите леки коли е бил 10 на 100 от новорегистрираните, а през 2020 година той пада на 7%, демонстрира изследването. След това няма настоящи статистически данни.

Според изследването, с цел да бъде освежен автопаркът в България, ще са нужни 100 години.

Екип от 33 специалисти в продължение на 887 дни е събирал данни от 282 пътни местоположения на територията на страната в градове, села и отвън обитаеми места. Те са изследвали 6 основни индикатора, свързани с пътните катастрофи - скорост, алкохол, предпазни колани и детски столчета, разпръскване, защитно облекло и авто парк.

Над половината от леките коли (55%) в градовете и селата се движат със скорост по-висока от позволените 50 км/ч, сочи още проучването. Според него две трети от злополуките стават в обитаемоте места. 100% е вероятността да загинем на пътя, в случай че ни удари автомобил, движещ се с над 80 км/ч, разясниха специалистите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР