Остър спор в Народното събрание: дали законопроектите за НСО на

...
Остър спор в Народното събрание: дали законопроектите за НСО на
Коментари Харесай

Остър спор в НС заради законопроектите за НСО

Остър спор в Народното събрание: дали законопроектите за НСО на " ИТН " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " през вчерашния ден са били признати или не поради кворума.

Председателят на Народно събрание Ива Митева предложи прегласуване с претекста, че има нарушаване на правилника. Напрежението ескалира до съществени обиди и обвинявания и беше дадена 30-минутна отмора, а Ива Митева свика Председателския съвет.

" При първото гласоподаване има нарушаване на правилника - гласувано е под 20 секунди, пли второто гласоподаване не е имало кворум. Смятам, че всички гласувания са оскъдни ", съобщи тя.

Ето и част от реакциите на депутатите:

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова твърди, че през вчерашния ден е било осъществено гласоподаване и двата законопроекта не са били признати даже на прегласуване.

" Вчера предложихте да си удължи работата на Народно събрание до гласуването на двата законопроекта. Сега сме в обстановка, в която се пробвате да пренапишете и правилника. По тази точка имаше неколкократни гласувания. Моля спазвайте правилника и Конституцията ", съобщи Атанасова.

" Дебатът е завършил. Когато няма кворум няма по какъв начин да се грасуват законопроекти. Има нарушаване на 3 члена от правилника ", съобщи Митева.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили това значи, че целият спор е незабележим.

" Това беше по метода на водене. За 15 години най-малко това да бяхте научили ", отговори преседателят на Народно събрание.

" Вие сте в нарушаване на правилника горе на трибуната. Знаете какво значи кворум - присъстващи в залата, а не гласуващи. Как установихте, че няма кворум. Не е имало поименна инспекция ", съобщи Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

" Имам предложение, което ще вкара ред в обстановката. Ако предложим вашите причини единствено за гласуването, то дебатът ще се окаже незабележим. Предлагам да включим точката за сряда с ново разглеждане и гласоподаване ", сподели Хамид Хамид от Движение за права и свободи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР