Остър спор с обиди и нападки в Народното събрание: дали

...
Остър спор с обиди и нападки в Народното събрание: дали
Коментари Харесай

Последно: Законът за НСО е приет

Остър спор с обиди и нападки в Народното събрание: дали законопроектите за НСО на " ИТН " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " през вчерашния ден са били признати или не поради кворума.

С претекста, че има нарушаване на правилника и вчерашното гласоподаване е било незначително ръководителят на Народно събрание Ива Митева предложи да се прегласува.

Обратна беше позицията на ГЕРБ-СДС. Десислава Атанасова съобщи, че през вчерашния ден е осъществено гласоподаване и двата законопроекта за НСО не са признати даже след прегласуване.

Напрежението обаче ескалира и се стигна до съществени обиди и обвинявания в несръчност. След като беше дадена 30 минути отмора и се свика Председателски съвет, ръководителят на Народното събрание Ива Митева и вносител на законопроекта, разгласи, че законопроектът на Има Такъв Народ за НСО е признат.

" Предложих прегласуване, чух в залата, че са годни гласуванията. По искане на Мая Манолова е поискана инспекция на кворума. При 125 народни представители са дали своят вот 101. Обявявам за признат закона за НСО ", сподели тя.

" Преди повече от час твърдяхте, че процедурата не е спазена. Предложихте прегласуване на двата законопроекта. Сега вършиме противоположното. Съжалявам, че сте лекар по конституционно право. Госпожо Митева, смятам, че има време за трети път да промените своето мнение. В противоположен случай всеки, заемащ вашия пост би се употребил от тази порочна процедура ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ.

" Надявам се, че ще го атакувате в Конституционния съд ", отговори Митева.

" Аз ви съчувствам, госпожо ръководител, тъй като под диктовката на своята парламентарна група вие променяте своето мнение. Вие опорочихте този ден през днешния ден. Под пресата на вашия ръководител, на вашата парламентарна група, вие преглъщате доста. И си представете какво ще стане, като стартираме да гледаме държавния бюджет. Тежко ѝ на тази страна ", съобщи Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Според Росен Желязков от ГЕРБ-СДС решението ще бъде оспорвано по различен ред.

След решението депутатите продължиха с персоналните обиди.

" Този парламент няма държавно управление, тъй като има свободни партии. В идващия парламент ще има кабинет без ГЕРБ. Сега ще обидя партия и ще кажа, че ГЕРБ е мафиотска конструкция ", съобщи ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов.

От ГЕРБ настояха за по-тежко наказване по-късно изявление, само че Ива Митева остави Йорданов единствено със забележка.

" Това е изтощение. Когато си неплатежоспособен - правиш обидни квалификации. Моля не позволявайте облечени с тениски и пристигнали, все едно са на фитнес, да наскърбяват моята партия ", отговори Александър Ненков.

" Това, че Тошко ви е парламентарен началник не значи, че би трябвало да наскърбява парламентарни групи. Вчера господин Тошко ни назова най-отвратителните. Зад тази партия стоят над 600 000 жители. Искате ли да ви посрещнат на улицата по този начин, както ви посрещнаха едни други, когато си взехте мандата? Моля да накажете господин Йорданов с премахване от зала ", прикани ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

" Той не ми е началник и аз му постанових забележка ", отговори Ива Митева.

" Колегите от " Демократична България " да кажат: вярно ли е това? Това не му е на господин Тошко партийната телевизия, да наскърбява лекари, депутати и публицисти ", съобщи Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Филип Станев от Има Такъв Народ посочи, че има Конституционен съд, който би трябвало се произнесе по проблема.

" Предложеното решение след Председателския съвет е единственото допустимо конституционно решение. Всичко останало ще ни вкара в по-сериозни драми ", заключи Атанас Славов от " Демократична България ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР