Остър спор между обществените съвети на национално и на регионално

...
Остър спор между обществените съвети на национално и на регионално
Коментари Харесай

Остър спор около средствата за възстановяване на Хитрино

Остър спор сред публичните препоръки на национално и на районно равнище разбуни духовете в централата на Българския червен кръст в София. Заседанието имаше за цел да обясни дали са спазени справедливи критерии при разпределението на над 2 милиона лв. от дарения за потърпевшите от гърмежа в Хитрино. " " " " В резултат, след подадени тъжби, бяха поправени 10 решения на локалния публичен съвет.Репортаж на Цвета Младенова.

Гара Хитрино, Хитрино

Къщата в Хитрино би трябвало да е изцяло разрушена или да предстои на срутване. Само по този начин парцелът на потърпевшия може да попадне в първа категория на най-тежко повреден от гърмежа. Това е обективният аршин, с цел да бъде присъден оптималният размер на помощта за мебелировка от 15 000 лв.. Омбудсманът Мая Манолова обаче заяви, че до нея са достигнали тъжби, че критериите не се съблюдават обективно. Думите ѝ провокираха разпаленото противоречие на членовете на локалния публичен съвет и на кмета на Хитрино.

Мая Манолова - омбудсман: Сега в жалбите си хората пишат, че се е подходило субективно, че се е подходило по благосклонности, че се е подходило по желания.Нуридин Исмаил - кмет на Хитрино: Не съм склонен с това тук пред всичките медии, пред целия Национален съвет да се споделя за двоен критерий. Ако има нещо, то е или недоогледано, или критериите, когато тогава са били препоръчани от нас, са пропуснати някои от характерните обстановки.
Ябълката на раздора се оказаха към 10 случая, когато е присъдена друга категория, друга от най-тежката. За всяко от решенията си локалните показаха причини. Стана ясно, че при разпределянето на парите е преценявано поединично. Имало е значение дали потърпевшият живее самичък или има семейство, както и какво е било положението на къщата преди да бъде разрушена. Поименно бяха посочени образци.
Нуридин Исмаил - кмет на Хитрино: Тази жена втора група. Парите са 10 000 лв. - по никакъв начин не са малко. Мисля, че изцяло ще се подреди сама жена на 85 години. Казвам единствено един от случаите.
В последна сметка беше доказано и че в случай че къщата е отчасти потърпевша, компенсацията ще е 10 000 лв.. С 3000 лв. пък ще бъдат подкрепени най-масовите случаи с унищожена мебелировка или счупени прозорци и порти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР