Остър недостиг на места в яслите в Пловдив. Според анализа

...
Остър недостиг на места в яслите в Пловдив. Според анализа
Коментари Харесай

Остър недостиг на ясли в Пловдив

Остър дефицит тук-там в яслите в Пловдив. Според разбора на класиранията са нужни най-малко още 60 яслени групи, с цел да бъдат признати всички деца. Към този миг, има ясни проекти за 24 групи в пет детски заведения.

Доктор Нина Грудева е психиатър в Центъра за психологично здраве в Пловдив и сега е в майчинство. Въпреки желанието си да се върне на работа, тя е с вързани ръце, защото детето й не е признато в ясла. Надеждата й е идващото класиране, когато се освобождават повече места в яслите, тъй като одобряват тригодишните в градина.

" Всъщност ние би трябвало да търсим различни способи. Някои от майките даже подадоха третата си година като неплатена, тъй като няма кой. Други, чакайки да бъдат признати децата им в яслите, навършиха години към този момент за градина ", споделя доктор Нина Грудева.

Броят на децата, родени през 2022 и 2023 година, също е доста по-голям от потенциала на наличните групи. Най-голям е дефицитът тук-там се обрисува в „ Южен “ и „ Тракия “.

" В числа това значи, че не ни доближават към 60 групи. Това звучи много фрапантно и е стресиращо, политиката до този миг на община Пловдив бих я определил, по-скоро като плаха от позиция на яслите, те са били нужната функционалност, нали с цел да бъдат заложени в бюджета, само че не и визионерски заложени, под визионерски разбирам, когато нуждая се от 60, дано да създадем 120, с цел да мислим за бъдещето, тъй че по-скоро работим в тенденция построяването на масирано създаване на нови детски ясли сега, започваме и сме подали по програмата на МОН детска ясла и детска градина в " Тракия ", в " Северен ", в " Южен ", което ще е за към 20 групи. Но това естествено няма да реши казуса ", сподели Владимир Темелков – заместник-кмет на община Пловдив.

Няма да го реши, тъй като свободните общински терени, които могат да бъдат застроени са на изчерпване.

" В най-близко бъдеще ще се наложи да отчуждаваме терени, с цел да можем да позволяваме тези въпроси дълготрайно, което значи, че най-вероятно би трябвало да се вложат средства за терени. Надяваме се, че в общия организационен проект са били заложени за обучение. Радвам се, че има доста младежи, че има работа, че има положителни заплати, обаче би трябвало да обезпечи доста, доста огромен комфорт на бъдещите поданици на Пловдив, с цел да могат те да остават тук, да вкарат пари в стопанската система ", съобщи Владимир Темелков – заместник-кмет на община Пловдив.

" Хора като мен, които работят в опазването на здравето, тъй като съм доктор, не могат да се върнат при неналичието на фрагменти в опазването на здравето. Това е просто патова обстановка, в която сме и се намираме сега. Аз и още четири мои колежки сега в болничното заведение сме в майчинство и не можем да се върнем да работим, тъй като в действителност няма кой да ни гледа децата.
Българска национална телевизия: Това първо дете ли ви е?
- Да, първо и като виждам по какъв начин се развиват нещата с развъждането на дете, мисля, че ще е и последно, за жалост - да ", сподели доктор Нина Грудева

От общината напомнят, че страната отпуска средства на фамилиите, чиито деца не са признати заради липса тук-там в общинските детски заведения и могат да се възползват от тази поддръжка. Електронната система за банкет на деца в общинските детски ясли и градини сега автоматизирано отписва деца, които не са постъпили повече от 6 месеца след записването им, както и такива, които повече от два месеца са отсъствали без съобщение. Така се стопира опцията фамилии да си резервират място, макар че детето няма скоро да посещава ясла.

Автор: Нели Ангелова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР