Останките, открити през 1940 г. на малък остров в Тихия

...
Останките, открити през 1940 г. на малък остров в Тихия
Коментари Харесай

Мистерията с изчезването на Амелия Еърхарт е разгадана

Останките, открити през 1940 година на дребен остров в Тихия океан, евентуално принадлежат на именитата американска авиаторка Амелия Еърхарт, която изчезнала три години по-рано в същия регион. Това твърди ново проучване на екипа на антрополога Ричард Янц от Университета в Тенеси, представено от Франс прес.

Анализите откриват, че костите не са на малък мъж, а на фамозната авиаторка, изчезнала на 39-годишна възраст при опит да обиколи света със самолета си дружно с навигатора Фред Нунън.

От десетилетия откриватели и фенове се пробват да разгадаят мистерията с изгубването на първата жена, прелетяла над Атлантическия океан със аероплан през 1932 година

Според една от теориите през юли 1937 година двумоторният Локхийд Електра приключил горивото над Тихия океан и се разрушил на необитаемия остров Гърднър, който през днешния ден се назовава Никумароро, част от Кирибати.

През 1940 година английска експедиция разкрила на острова човешки череп, кости и подметка от женска обувка, калъф за секстант и бутилка ликьор „ Бенедиктин “. Костите са изпратени във Фиджи и проучвани през идната година от професор по анатомия, който ги афишира за мъжки. За стане още по-голяма мистерията, останките изчезват.

Близо 80 г- по-късно Ричард Янц употребява компютърната стратегия Fordisc, с цел да проучва измерванията, направени от анатома. Проучва и облеклата на Амелия Еърхарт. Така открива, че сходството с авиаторката е над 99%.

Неточната интерпретация на предходните проучвания се изяснява с обстоятелството, че антропологията е била доста едва развита при започване на 20 в.

Приключението на Еърхарт и Нунън стартира на 20 май 1937. Двамата изхвърчат от Оуклънд, Калифорния. На 2 юли напущат Папуа-нова Гвинея с амбициозното желание да прелетят 4000 км до дребния остров Хоуланд, по средата на пътя сред Австралия и Хавай. Но не стигат до островчето.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР