Останките на германски алпинист, изчезнал при преход по глетчер близо

...
Останките на германски алпинист, изчезнал при преход по глетчер близо
Коментари Харесай

Останките на загинал алпинист преди 37 години се появиха от топящ се глетчер

Останките на немски планинар, липсващ при преход по глетчер покрай емблематичният връх Матерхорн в Швейцария през 1986 година, бяха разкрити от топящите се ледници в Алпите, заяви Ройтерс.

Откритието е направено на 12 юли от алпинисти, минаващи по глетчера Теодул в Цермат, заяви полицията в кантона Вале.

„ ДНК анализът разреши идентифицирането на планинар, който беше в неопределеност от 1986 година “, се споделя в изказване на полицията.

През септември 1986 година германецът, който по това време е на 38 години, е разгласен за липсващ, откакто не се е върнал от поход.

Полицията не даде спомагателна информация за самоличността на катерача, нито за събитията към гибелта му. Тя обаче разгласява фотография на самотна туристическа обувка с червени връзки, стърчащи от снега, която е принадлежала на изчезналия.

Останките на алпиниста са били подложени на съдебномедицински разбор в болница във Вале, което разрешава на специалистите да ги свържат с изгубването преди 37 година, съобщи полицията. Свиващите се заради изменението на климата ледници в Алпите доведоха до откриването на тела на алпинисти,  изчезнали през последните десетилетия, които се смятаха за окончателно изгубени.

През 2015 година бяха открити останките на двама млади японски алпинисти, които изчезнаха на Матерхорн по време на снежна стихия през 1970 година, Самоличността им беше доказана посредством ДНК проби на техните родственици.

Миналата година ледниците в Швейцария записаха най-високата си скорост на размразяване от началото на измерванията преди повече от век, като изгубиха 6% от оставащия си размер – съвсем двойно повече от предходния връх от 2003 година

 

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР