Останки от зала на викингите бяха открити от археолози от

...
Останки от зала на викингите бяха открити от археолози от
Коментари Харесай

Археолози откриха викингска зала и я обявиха за „находка на десетилетието”

Останки от зала на викингите бяха открити от археолози от Историческия музей на Северна Ютландия в Дания. За разлика от всяка друга известна в региона, това е най-голямата постройка от този тип. Затова откривателите оповестиха, че това е „ находката на десетилетието ”, написа ARTnews.

„ Това е най-голямата находка от епохата на викингите, открита през последните 10 години. Не сме виждали нещо сходно преди тук, в Северна Ютландия, макар че обектът е единствено отчасти разкопан. Около залата евентуално има и няколко къщи – постройка от такова естество рядко е сама “, изясни ръководителят на експедицията Томас Руне Кнудсен.

Залата е била с размери 131 фута дължина и 30 фута широчина, с покрив, поддържан от 10 великански дъбови стълба. Масивната конструкция евентуално датира от епохата на датския крал Харалд Блатанд („ Bluetooth “) Гормсон, на който е кръстена актуалната Bluetooth технология. 

Харалд, който умира през 985 година, е един от последните крале на викингите, управлявали територията на днешна Дания, Северна Германия и елементи от Швеция и Норвегия. Той е прочут с това, че сплотява огромна част от Скандинавия и популяризира християнството.

Дизайнът на залата е сходен по жанр на замъците, издигнати по време на ръководството на Блатанд. Археолозите подозират, че земята, върху която е издигната, може да е била плантация на аристократ, евентуално Runulv den Rådsnilde, чието име е изписано върху локален рунен камък.

„ Трудно е да се потвърди, че откритата зала на викингите е принадлежала на фамилията на Runulv den Rådsnilde, само че е прекомерно допустимо “, сподели Кнудсен. „ Ако не друго, руническият камък и залата съставляват една и съща обществена класа и принадлежат към елита на обществото. “

Разкопките ще продължат, в случай че времето разрешава, с радиовъглеродно датиране и спомагателни резултати от находката се чакат в края на тази година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР