Останалите хеликоптери по ПВУ ще получим до 2025 г.До средата

...
Останалите хеликоптери по ПВУ ще получим до 2025 г.До средата
Коментари Харесай

Доставят първия медицински хеликоптер на 15 декември


Останалите хеликоптери по ПВУ ще получим до 2025 година

До средата на декември би трябвало да дойде първият медицински хеликоптер, закупен по Плана за възобновяване и резистентност, заяви министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Вчера е било подписано решение от страна на Министерството на здравеопазването и на италианската компания „ Leonardo S.p.A “, след процедурата по директно договаряне, за обезпечаване на заложените в Плана за възобновяване и резистентност шест хеликоптера, обезпечени с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ. Първият хеликоптер би трябвало да бъде в България на 15 декември тази година, а останалите – до 2025 година

Здравният министър изрази убеденост, че незабавната здравна помощ по въздух ще е реалност доста по-рано.

„ За това се сътвори един екип на равнище министри и зам.-министри, тъй че още преди приемането на първия хеликоптер, който чакаме по друга стратегия още в средата на годината да имаме, ние да бъдем безусловно подготвени с подготвени медицински екипи, подготвени водачи, организация на сериозен координационен център, който да ръководи тези полети и да координира дейностите на незабавна здравна помощ ”.

„ Благодарение на специалисти като началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски, проф. Николай Младенов, анестезиолог-реаниматор, с опит в незабавната медицина по въздух, проф. Любомир Алексиев, шеф на катедра „ Авиационна и морска медицина “ към ВМА и доктор Христо Стоянов от УМБАЛ „ Лозенец “ към този момент имаме направена стратегия за образование на медиците “, изясни министър Меджидиев като посочи, че в най-скоро време ще стартират и самите образования. Първоначално това ще бъдат лекари със компетентност „ Анестезиология и реанимация “.

Здравният министър уточни, че екипът на министерството е зает с визити на лечебни заведения в страната за оценка на опцията за избор на подобаващи места, на които да могат да кацат хеликоптерите. Целта е да бъдат избрани места, осигуряващи бърз достъп до качествена, навременна и сложна здравна помощ. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР