Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището ни

...
Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището ни
Коментари Харесай

Имаме 17% запаси на природен газ, да ги пазим като очите си: Еленко Божков

Останали са 17% ресурси на природен газ в газохранилището ни и те би трябвало да се пазят като зеницата на окото. Това съобщи енергийният специалист Еленко Божков в предаването " Здравей, България ” на Нова телевизия. Веднага би трябвало да се премине на различно гориво - мазут, счита Божков.

" Тези, които би трябвало да продължат да се доставят с природен газ са учебни заведения, детски градини и лечебни заведения ”, добави още енергийният специалист и разясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които употребяват най-вече природен газ, по тази причина " би трябвало да се ревизира какво е положението на газовите им турбини ”, изясни Еленко Божков.

По думите му, най-засегнати от прекъсването на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас.  " Трябваше да се употребяват всички благоприятни условия за авансово запълване на хранилището ”, счита специалистът.

Други две групи хора, които ще изпитат усложнение са битовите и промишлените прозводители, добави той. " Битовите производители са едвам 2,5%, дано ги запазим. А промишлените производители разделяме на две групи - тези, които употребяват газа като суровина и тези, които го употребяват като гориво ”, изясни Божков.

" Тези които го употребяват като суровина ще изпитат стопански потрес ”, посния още той. Еленко Божков предвижда с повишаване с 30 на 100 на цената на различното гориво.

Според енергийния специалист има компании, които ще заплащат с съветски рубли и ще могат да доставят газ за България. " Втората опция е да се доставя газ към Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, само че минава през България - да използваме ние, защото никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничаване в търговията с природен газ към този момент ”, изясни специалистът.

Според някогашният шеф на Българския енергиен холдинг - Илиян Василев, това е политически ход ”. " Това се очакваше! " Газпром " няма никакви учредения да трансформира контракта ”, съобщи той.

 

 

България обаче има задоволително ресурси на синьо гориво, счита Василев. " Аз не считам, че тази стъпка на " Газпром ” ще продължи дълго, тъй като е политически наказателна, тя е обвързвана с визитата на премиера в Киев ”, разясни Василев.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР