Оспорвана битка с твърде близки резултати се оказаха парламентарните избори

...
Оспорвана битка с твърде близки резултати се оказаха парламентарните избори
Коментари Харесай

Оспорвана изборна битка в Швеция с крехка преднина за дясната опозиция

Оспорвана борба с прекомерно близки резултати се оказаха парламентарните избори в Швеция. Почти окончателните резултати обаче демонстрират, че блокът от десни партии предстоящо е победил левия блок, ръководен от премиера Магдалена Андершон. Резултатът беше толкоз непосредствен, че изборният орган съобщи, че той няма да бъде разгласен публично до сряда, когато ще бъдат преброени дефинитивно всички гласове.

Според предварителното броене ръководещите леви социалдемократи на Андершон са спечелили 30,5 % от гласовете - повече от всяка друга партия. Въпреки това се оказва, че блокът от четири леви партии не съумява да завоюва болшинство от гласовете в 349-местния парламент, прочут като Риксдаген.

Първоначално екзитполовете предричаха дребна победа за левите, само че с напредването на вечерта и преброяването на гласовете резултатите се наклониха в интерес на консерваторите. Към оповестените резултати от понеделник заран се оказва, че консерваторите имат 176 места против 173 за левоцентристите.

В речта си пред своите поддръжници Андершон съобщи, че въпреки резултатите да са неразбираеми, е явно, че социалдемократическото придвижване, което се основава на идеалите за основаване на равноправно общество и мощна обществена страна, остава мощно в Швеция.

Sweden, national parliament election today:

With 6206/6578 districts counted, the right-of-centre opposition SD (ECR), M (EPP), KD (EPP) and L (RE) have 176 seats.

The parties S (S&D), V (LEFT), C (RE) and MP (G/EFA) that support Andersson as prime minister have 173 seats.
— Europe Elects (@EuropeElects)
Най-големият победител на вечерта обаче е популистката антиимигрантска партия " Шведски демократи ", която реализира мощен резултат от близо 21%, което е най-хубавият ѝ резултат до момента. Партията завоюва с помощта на обещанията си да се оправи с престъпността и насилието, които разклатиха възприятието за сигурност на доста жители в Швеция.

В продължение на години партията е обект на остри рецензии поради неонацистките ѝ корени въпреки преди година да стартира да изключва екстремисти от листите си. Въпреки ребрандирането ѝ, гласоподавателите дълго време я възприемаха като неприемлива, а другите партии я отбягваха.

" Сега сме втората по величина партия в Швеция и наподобява, че това ще остане по този начин. Сега знаем, че в случай че има смяна във властта, ние ще имаме централна роля в нея. Нашата упоритост е да участваме в държавното управление ", съобщи водачът ѝ Джими Акесон пред свои поддръжници.

Предизборната акция беше извънредно остра и ориентирана към тематики за престъпността и миграцията. Тя се организира на фона на рекорден брой смъртоносни престрелки, които изстреляха страната преди всичко в Европа по брой сходни закононарушения,

Победителят в изборите в неделя ще се изправи пред комплицирана задача да сформира държавно управление, защото и двата съществени блока имат вътрешни несъгласия. Независимо от изборните резултати на страната евентуално и следва дълъг развой на съставяне на държавно управление, както стана след изборите през 2018 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР