Особеното във всяка шпионска история е, че тя силно наподобява

...
Особеното във всяка шпионска история е, че тя силно наподобява
Коментари Харесай

Шпионски игри

Особеното във всяка шпионска история е, че тя мощно прилича индийската алегория за петимата слепци и слона. Констатацията не е моя, а на бащата на сътрудник 007 и популярната поредност за Джеймс Бонд. Според сър Йън Флеминг колкото и нещата в шпионските истории да се навързват, там постоянно зейват големи неясноти. Всеки вижда единствено част от цялото, а описанията мъчно се напасват едно с друго. Точно както при петимата незрящи индийци, пробвали се да опишат слона: един се хванал за хобота, различен – за бивните, трети стигнал до ухото, четвърти – до крайници, пети – до опашката, само че изцяло изложение на голямото животно по този начин и не се получило. Вместо това тръгнали митове за всяка част поотделно на огромното животно.

Горе-долу това, коства ми се, се случва с шпионско-русофилския скандал в България, който от дни тресе страната. Отделните детайли от него са налице (и то отдавна), само че това, което липсва, е " сглобката " – обясненията " по какъв начин ", " за какво " и " за какво тъкмо в този момент ". А всеки сякаш вижда единствено това, което желае или може да види.

Може би си коства да поразсъждаваме в тази посока с наличните детайли от този шпионски трилър.

Че България е поле на съветския шпионаж и на инвазия посредством всевъзможни " политтехнологии " и инженерингови планове от центрове на Кремъл – спор няма. По времето на президента Плевнелиев имаше даже особено съвещание на КСНС по тематиката: изтече информация за просторен отчет, квалифициран от нашите служби, който нито един политик по този начин и не обговори в общественото пространство. Публикациите в медиите – български, а и в огромни международни издания – са също безброй. Редица съветски политици, някогашни и сегашни " анализатори " с деликатността на слон в стъкларски магазин намерено споделят своите геополитически и конкретно-политически проекти за страната ни: да я купят цялата, откакто към този момент са купили елементи от нея и Черноморието (депутатът Пьотър Толстой); да сменят геополитическата ѝ ориентировка (Александър Дугин), насочвайки я в евразийска посока; да ѝ намерят нужния президент (РИСИ посредством о.з. генерала от разузнаването Леонид Решетников) и така нататък Британските служби алармираха (след отравянето на Скрипал във Англия и на оръжейния търговец Емилиян Гебрев в България) за това, че сътрудници за " специфични интервенции " на съветските служби свободно се разхождат из страната ни, вършейки каквото си желаят.

И всякога тези, а и други обстоятелства биваха замитани под килима. България в никакъв случай не отзова нито един съветски посланик. Никога. Нито при " случая Скрипал " (както съвсем всички страни от ЕС), нито при българското му продължение.

Все едно че стърчащите бивни на слона в тези шпионски истории оставаха незабележими за българските управляващи.

О.з. военачалник Решетников и сходни нему лица от десетилетия си работят в България, като че ли им е бащиния. И в никакъв случай до момента не е имало каквато и да е публична реакция в тази посока.
Вярно е, че Съвет за електронни медии не даде медиен лиценз за план на съветския олигарх Константин Малофеев и той не можа да построи медийна империя от " политематични канали " с пропагандна цел в България. Арестът на неговия медиен сътрудник и съидейник Николай Малинов подсети за този провалил се план, в който на часа изникна още веднъж фигурата на Цветан Василев, а на назад във времето – сянката на Делян Пеевски. Но тази история е също от години. Нима едвам в този момент прокуратурата разбра за нея, с цел да наложи забрани на Решетников и на Малофеев да влизат в страната? И не е ли в дъното на историята изборът на нов основен прокурор – посредством набирането на вътрешен и интернационален авторитет?

И тук отново стигаме до " ухото на слона " от индийската алегория. Защото всички тези съветски " резиденти " имат и съответните си български " респонденти ". И нито българските служби, нито прокуратурата, нито политическите партии, нито медиите разбират това внезапно – на този " 9 септември ".

И в случай че дотук описвахме " по какъв начин " са нещата, в реда на нещата е да минем и към това " за какво " се случва всичко това, което се разиграва пред очите ни. Тъй като то се показва от обвинените като инцидентна " комедия от неточности ".

А надали е по този начин. Заподозреният за шпионаж в интерес на Русия Николай Малинов в медийните си изяви недоумява " за какво " е бил арестуван: не е правил нищо прикрито, защото от десетилетие намерено прокарва ползите на Русия в България (в съдействие с Малофеев, Дугин и Решетников). Никога не е крил, че точно с негово ходатайство е уредена срещата сред Корнелия Нинова и военачалник Решетников. Среща, дала старта на политическата кариера на военачалник Румен Радев към поста президент на републиката.

Днес обаче всички се спомнят за тази среща със смесени усеща. Николай Малинов е очевидно неудовлетворен от това си ходатайство и неговия медиен отзив, тъй като е трябвало да напусне Българска социалистическа партия и се е скарал с Корнелия Нинова. Самата Нинова не желае и да чуе за тази среща, нито за военачалник Решетников. Тя брани " русофилите ", близки до Българска социалистическа партия, само че оставя на службите да се разправят с Решетников и е очевидно удовлетворена от възбраната той 10 години да не стъпва в България.

Президентът Радев изобщо мълчи за срещата, като че ли тя въобще не го визира. Цялата тази история с направеното от Русия социологическо изследване, предопределило избора на бъдещия български президент, като че ли е " опашката на слона " от индийската алегория.

И тук стигаме до въпроса " за какво тъкмо в този момент ", където липсват най-вече детайли от отговора. Защо навръх 9 септември 2019 година службите и прокуратурата в България събраха в едно от дълго време известните детайли на пъзела? Има ли и други условия, които не знаем? И какви биха могли да са те, щом още от месец юли т.г. има особено решение по случая, взето на спецсъда? Имат ли връзка с декларацията на Външно министерство във връзка на съветската галерия за 9 септември?

От много безредните пояснения на конференцията на Цацаров и Гешев въпреки всичко се отчлениха още няколко детайла. Единият е обвързван с опита за придобиване на " Виваком " от съветска страна, другият – с политическия " план България ", замислян от Малинов.

Интересното е, че в много гневните съветски реакции по случая нищо не се приказва за придобиването на " Виваком ". В същото време съветският сенатор Андрей Климов и олигархът Малофеев в интервютата си настояват, че Малинов щял да провежда акция в средата на септември, в която да вземат присъединяване десетки хиляди души и която надали не щяла да промени обстановката в България. От изявлението на самия Малинов стана ясно, че това е обичайна русофилска колекция на язовир " Копринка ". Сенаторът Климов упорства пред малкия екран " Царьград ", че " публична София се бои да не излети от държавните си кабинети и други хора да не дойдат на власт ". Затова се работило против русофилите " с груби административни способи ". В България обаче имало " добър президент и вицепрезидент " и " неприятно държавно управление ".

А най-важното, несъмнено, било " от кое място ще мине тръбата по Балканите ".

Ето по какъв начин зад шпионския скандал замириса на всевъзможни избори, на съветски енергийни планове и на пари.

" Дневник " препечатва текста от портала " Култура "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР