Особеното мнение е на съдия Петя Шишкова. За разлика от

...
Особеното мнение е на съдия Петя Шишкова. За разлика от
Коментари Харесай

Присъдата на Кристиан Николов е подписана с особено мнение, отведоха го в затвора

Особеното мнение е на арбитър Петя Шишкова. За разлика от сътрудниците ѝ Теодора Стамболова (председател на правосъдния състав) и Надежда Трифонова арбитър Шишкова счита, че закононарушението не е осъществено при възможен предумисъл, а по несъобразителност. Тя е съгласна с претекстовете както на първата инстанция - Софийския градски съд, по този начин и на втората - Апелативния съд в София.

Според Стамболова и Трифонова Николов е работил при възможен предумисъл, написа в правосъдното решение.

Шишкова показва, че измежду обстоятелствата по делото няма характерни условия, че подсъдимият ще избегне настъпването на общоопасния резултат. Затова и самонадеяността би трябвало да бъде изключена. Шишкова счита, че злополуката е настъпила по несъобразителност и по немарливост.

Според нея единствено това, че е карал с 99 км/ч без да понижава, е единственият мотив, който може да се изтъкне за настояването на използването на по-тежка подготовка в закона.

Съзнаването на неизбежността на общоопасните последствия е особено за директния, а не за възможния предумисъл, стимулира се още Шишкова. Тя проучва доказателствата, като показва, че Николов нито е желал да се самоубие, нито е бил в спор с двамата си спътници в колата. Затова и няма по какъв начин да се направи изводът, че се е отнесъл безразлично към заплахата от сблъска, написа в претекстовете.

Фактът, че приятелят на Николов, който пътувал в колата, го е извикал по име преди удара и това е станало причина за внезапна маневра, също изключва тезата за възможен предумисъл, показва арбитър Шишкова.

Според нея дали действието е съзнателно, или по неволя би трябвало да се преценя във връзка с това дали Николов е желал да удари Цветков, а не по какъв начин е управлявал автомобила. Второто е нарушаване на закона за придвижване по пътищата, стимулира се Шишкова.

Инцидентът стана на 19 април 2020 година - навръх Великден. Тогава в региона на столичния търговски център " Парадайз " джипът, ръководен от Кристиан Николов, се вряза в автомобила на Цветков, който чака на светофар. В кръвта на 22-годишния тогава водач бяха открити 4 типа наркотични субстанции. Младежът бе упрекнат за съзнателно причиняване на гибел при злополука, за което законът планува от 15 до 20 година затвор, само че и доживотна присъда.

В началото на март м.г. Софийският градски съд призна Николов за отговорен, само че не откри доказателства за предумисъл. Така наказването на младежа бе по обвиняване за причиняване на гибел по несъобразителност. Присъдата на градските магистрати бе 9 години затвор и лишаване на свидетелството за ръководство на МПС за период от 10 години.

Обвинението не бе според и стачкува решението пред втората инстанция - Софийския апелативен съд. Според прокурорите по делото закононарушението е осъществено съзнателно и с този аргумент желаеха 15 години затвор за обвинения и доживотно лишаване на шофьорската му брошура.

На 5 декември 2022 година обаче апелативните съдии потвърдиха напълно присъдата на Софийския градски съд, а в този момент висшите съдии дефинитивно дефинираха размера на наказването на 9 години " отнемане от независимост ", само че за разлика от двете предишни инстанции решиха, че престъплението е осъществено при възможен предумисъл.

Снощи екипи на полицията и Главна дирекция " Охрана " изведоха Кристиан Николов от вкъщи му, където изтърпяваше домашния си арест и го водиха в пандиза. 

" Това е един доста огромен триумф за нас, като бранители, и за прокуратурата, която се осмели да повдигне обвиняване за съзнателно закононарушение. Не ми е известно друго такова правосъдно решение за последните 33 години, тъй че това е сериозен пробив във връзка с формата на виновността. До този миг държавното обвиняване нямаше процедура да повдига такова при изискванията на възможен предумисъл и освен това състояние съдът нямаше опция да произнася сходни решения. Затова прави чест на наблюдаващите прокурори, че се осмелиха да издигнат обвинявания. Конституционен съд променя присъдата и второинстанционното решение и го признава за отговорен за това, че е направил действието при възможен предумисъл с оглед използването на няколко типа опиати и това, че скоростта е превишена два пъти. Освен това, има и липса на спирачен път ", разяснява юристът на фамилията на Милен Цветков Менко Менков, представен от Нова телевизия.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР