„Особено е мястото, което Денят на буквите заема в празничния

...
„Особено е мястото, което Денят на буквите заема в празничния
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Писмеността и книжнина са определящ, неотменим елемент от християнската ни и народностна идентичност


„ Особено е мястото, което Денят на буквите заема в празничния ни календар и във всяко българско сърце. За нас това е ден на светла и най-чиста наслада. Ден на признателност пред светите братя Кирил и Методий и всички техни възпитаници и следовници от далечното ни минало и до през днешния ден. Ден на благодарност за техния героизъм в просвещаването на българския християнски жанр, за боголюбивото им и родолюбиво дело, което не е секвало за момент и в най-тежките дни и години от превратната ни история. Нашата книжовност и книжнина са определящ, безвъзвратен детайл от християнската ни и народностна еднаквост. Те са измежду фундаментите на нашето съзнание и сигурен залог за пребъдването ни през вековете “.

Това споделя в обръщението си за 24 май Негово Светейшество българският патриарх Неофит, оповестено от Българската патриаршия.

„ В този празничен ден Светата ни Православна черква и цялото ни общество дружно отдаваме дължимото на всички, които посвещават живота, силите и гениите си, с цел да не престават и в този момент равноапостолното дело на Светите Седмочисленици и всички колоси на българския християнски дух, изковали в далечните епохи основите на нашата висока православна нематериалност и просвета. С отеческа обич се обръщаме през днешния ден към хората на духа: учени и откриватели, създатели в другите сфери на българската просвета и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели - на всички нива от просветителната ни система. Всесърдечно приветстваме всички възпитаници и студенти, с доброжелание за триумфи в учението и принасяне на положителни плодове от усвоените познания “, показва патриарх Неофит.

Негово светейшество пожелава в обръщението си: „ Пазете заветите на славните ни предшественици и всеки път помнете, че измежду всичко това, което е асъдействало за съхраняването и оцеляването ни като народ, страна и Църква, максимален е приносът точно на родната ни книжовност, нематериалност и просвета. Вдъхновявайте се от делото от българските и славянски първопросветители, ревниво и с възприятие за последователност подражавайте на оставения ни от тях образец и пример за безрезервност, не жалете силите си и продължавайте да градите върху положената от тях здрава основа, с цел да пребъдем като народ със лично лице измежду духовното и културно разнообразие на актуалния свят ".

„ Ако през днешния ден, при започване на третото хилядолетие, обичната ни Родина заслужено се гордее с това, че е приета, неотменна и уважавана част от европейската цивилизация, това ние изискуем най-вече на тези, които ежедневно доизграждат темелите на нашата нематериалност, словесност и просвета. Нека Всемилостивият Бог да благоволи, щото народът ни всеки път да ражда и възпитава почтени приемници и продължители на духа и делото на Светите братя, с цел да се съхраним и да преуспеем, с цел да пребъде България! Молитвите на Светите равноапостолни славянобългарски първоучители Кирил и Методий и Божията берекет, и велика благосклонност да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник ", насочва благослов българският патриарх Неофит.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР