Особено ако имате фобии от буболечки. Тази е от големите. Ако

...
Особено ако имате фобии от буболечки. Тази е от големите.
Ако
Коментари Харесай

Бръмбарът, който не бихте искали да срещнете

Особено в случай че имате уплахи от буболечки. Тази е от огромните.

Ако има съревнование кой е най-големият бръмбар в света, то безспорно първото място ще би трябвало да поделят Гигантският Сечко и Бръмбарът Херкулес. И двата доближават дължина до 18 сантиметра и населяват дъждовните гори на Южна Америка.

Бръмбарът Херкулес (Династира херкулес) неслучайно носи името си с горделивост. В положение е да вдигне тежест, надвишаваща 850 пъти личното му тегло. Отличителна специфичност са израстъците на главата като рога, наподобяващи клещи, които съставляват главната част от тялото му. Тези рога могат да порастват по-продължително от тялото и се употребяват най-много за разрешаване на разногласия с други мъжки бръмбари Херкулес. Женските нямат рога, за сметка на това телата им са по-големи, само че по-къси от мъжките екземпляри. Бръмбарът Херкулес може да трансформира цвета на бронята си съгласно влажността на въздуха – колкото по-влажно е, толкоз по-тъмна става окраската му.

Гигантският сечко (Titanus giganteus), обитаващ територията на Бразилия, е най-големият бръмбар в света дружно с бръмбара Херкулес (Dynastes hercules) и като него доближава дължина до 17-18 см. Най-големият тип в България е Големият дъбов сечко (Cerambyx cerdo) с дължина на тялото до 5 см.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР