Основното в момента е да сме сигурни, че няма умен

...
Основното в момента е да сме сигурни, че няма умен
Коментари Харесай

Кабинетът предлага безплатно обучение на студентите и докторантите държавна поръчка

" Основното сега е да сме сигурни, че няма интелигентен юноша в България, който желае да учи в университета и не може да го направи, тъй като би трябвало да заплаща такси. "

Така министър председателят Николай Денков стимулира през днешния ден нови промени в Закона за висшето обучение, които плануват отпадане на таксите за образование на студентите и докторантите държавна поръчка. Законопроектът е оповестен за публично разискване.

" Съответните разноски за образованието ще бъдат обезпечавани от страната ", сподели още Денков. " По такива промени се работи от няколко години. "

Министър-председателят акцентира, че тези промени би трябвало да бъдат допълнени и с ограничения за " още по-стриктно съблюдаване на критериите за качество " - какви, не излиза наяве. Очаква се през днешния ден законопроектът да бъдат качен за публично разискване.

По-рано от държавната пресслужба оповестиха, че кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения, признати в местата, които страната субсидира.

Образованието постоянно е било народен приоритет, а с последните промени в Конституцията на Република България е оповестено за национална полезност. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше обучение на всички български жители, без значение от техния обществен статус и финансови благоприятни условия, се показва в известието на пресслужбата на кабинета. 

Сред претекстовете е и битката на държавното управление с демографската рецесия.

" В момента се следи забележителна разлика сред таксите за обособени специалности и в другите висши учебни заведения, което попречва равномерното систематизиране на студентите на териториален принцип и е причина за дефицита на експерти по някои специалности за сметка на остатъка в други ", пишат от държавната пресслужба.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР