Основно това са пари за ремонт на 7.5 км. ограда,

...
Основно това са пари за ремонт на 7.5 км. ограда,
Коментари Харесай

Русе търси 2,6 млн. лв., за да възстанови летището си

Основно това са пари за ремонт на 7.5 км. ограда, сектори от пистата и обезпечаване на системи за сигурност, информира Арена Медиа. 

Това съобщи кметът Пенчо Милков, който днес отчете пред медиите свършеното през втората година от мандата му като градоначалник.

10 страници са предписанията получени от Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация ” и те са в миг на осъществяване.

От летището оповестяват, че досега са изпълнени 111 полета, защото актуалният статут на летателна площадка разрешава политане и кацане на дребни самолети. Новата система, която ще ръководи полетите ще бъде в омекотен режим и ще разрешава кацане единствено през деня и при добра видимост, добави Милков. За поддръжка годишно общината отделя 80 000 лв. за стопанисване на полосата и прилежащите и здания.

Съоръжението е намерено през 1967 година като военно летище и обект за образование на българските Военновъздушни сили. С подобен статут летището действа до 1998 година В този интервал то е употребявано за реализирането както за военни, по този начин и за граждански полети. От 2015 година 100% от собствеността е трансферирана на Община Русе, а от 2016 година е лицензирано за летателна площадка за дребни самолети.

Граждани и бизнес желаят да има полети от Русе до София и ще се възползват от тях - това демонстрират резултатите от допитване направено през лятото от Община Русе.

Проучването, което продължи към месец, е поради желанието на авиационния оператор " Гъливеър " за реализиране на постоянни пътнически полети между Русе и София, като експлоатира русенското общинско летище. По време на допитването са попълнени 2980 анкети от бизнеса и 3937 - от жители. Резултатите демонстрират, че над 98 % декларират, че ще се възползват от полети до София и назад.

Най-голям дял от интервюираните имат русенци - 60 на 100, като интерес са показали и поданици на София, Пловдив, Мартен, Тутракан, Силистра, Свищов, Разград, Щръклево, Бяла, Ветово и Две могили.

Към момента Община Русе не може да се ангажира за точна цена на билетите, които зависят от оператора, който ще изпълнява полетите, само че те ще бъдат съпоставими с тези от летищата във Варна и Бургас, надява се градоначалникът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР